Maleisië wil blauwhelmen op rampplek MH17

27/09/14 om 14:35 - Bijgewerkt om 14:34

Maleisië wil dat militairen van de Verenigde Naties worden ingezet in Oost-Oekraïne om er de rampplek van MH17 veilig te stellen voor onderzoek. Het land verwijt de Oekraïense regering dat het de beloften niet is nagekomen inzake de bereikbaarheid van de zone.

Maleisië wil blauwhelmen op rampplek MH17

© REUTERS

Maleisië wil dat er militairen van de Verenigde Naties worden ingezet om de rampplek van MH17 in Oost-Oekraïne veilig te stellen voor onderzoek. De Maleisische minister van Verkeer Liow Tiong Lai verwijt de Oekraïense regering dat zij haar beloften niet nakomt wat de bereikbaarheid van de rampplek betreft, en doet daarom een beroep op de VN. Dat meldde het Maleisische persbureau Bernama.

In handen van rebellen

"We betreuren de houding van de Oekraïense regering", zei de minister. "Het is nu tijd voor de VN om actie te ondernemen en niet alleen door middel van gesprekken." De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft in de marge van de Algemene Vergadering van de VN in New York gezegd dat het gebied niet veilig is, omdat het in handen is van rebellen.

Resolutie niet ingediend

Het toestel van vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli neergeschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Australië hield eind juli een ontwerpresolutie voor het sturen van blauwhelmen naar de rampplek achter de hand. Die resolutie zou namens Australië, Nederland en Oekraïne worden ingediend, als de veiligheidssituatie onderzoek niet zou toelaten. Onderzoekers wisten de rampplek aanvankelijk wel te bereiken, waarna de resolutie nooit is ingediend. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners