Makers van Iraanse 'Happy'-video aangehouden voor 'vulgariteit'

20/05/14 om 22:55 - Bijgewerkt om 22:55

Zes Iraniërs die ervan verdacht worden dat ze een eigen dansvideo op de hit 'Happy' van Pharrell Williams op het internet hebben gezet, zijn gearresteerd voor het schenden van de openbare kuisheid.

Makers van Iraanse 'Happy'-video aangehouden voor 'vulgariteit'

Dansen op 'Happy': strikt verboden in Iran. © YouTube

De video (zie onder) toont drie mannen en drie niet-gesluierde vrouwen, die zingen en dansen in de straten en op de daken in Teheran op de muziek van de Amerikaanse popartiest. 'Happy' werd een internetfenomeen toen mensen in landen over de hele wereld er eigen videoclips van gingen maken en op YouTube zetten.

Deze video veroorzaakte echter de woede in Iraanse conservatieve middens. Daar vindt men dat de jongeren de islamitische waarden de rug toekeren en zich wenden naar een meer Westerse levenswijze.

"Na de verspreiding van een vulgaire clip, die de kuisheid van het publiek kwetste, heeft de politie beslist de betrokkenen te identificeren", aldus Hossein Sajedinia, het hoofd van de politie van Teheran, geciteerd door het persbureau Isna. Drie mannen en drie vrouwen zijn daarop aangehouden en hebben "hun criminele daad" bekend. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners