Maker anti-islamfilm heeft crimineel verleden

De man achter de islamvijandige film die een golf van soms gewelddadige protesten in de Arabische wereld uitlokte, is volgens Amerikaanse media een duistere figuur met een criminele achtergrond.

Justitieambtenaren bevestigden dat het om een in Californië levende man gaat die Nakoula Basseley Nakoula heet, meldde het tijdschrift Time op zijn internetsite.

Hij gebruikte verscheidene schuilnamen en werd onder meer wegens bankfraude in 2010 tot een gevangenisstraf van 21 maanden veroordeeld. Toen werd hem ook de toegang tot het internet verboden voor een periode van vijf jaar.

Geen spijt
In verschillende Arabische en islamitische landen is er de afgelopen dagen fel protest tegen de Amerikaanse film “Innocence of Muslims”, waarin de profeet Mohammed voorgesteld wordt als een kinderverkrachter en moordenaar. De film zou zijn opgenomen in de VS.

Op de Arabischtalige Amerikaanse radiozender Radio Sawa zei een man dat hij de film gemaakt had en dat hij er geen spijt van had. “Ik ben bedroefd door de dood van de ambassadeur (van de Verenigde Staten in Libië), maar ik heb geen spijt dat ik de film gedraaid heb”, zei de man, die zich als Nakoula Basseley Nakoula voorstelde, een 55-jarige kopt die in Californië woont.

Schuldig
“Ik lig aan de basis van het filmfragment van 14 minuten dat ik online heb gezet en ik overweeg de hele film vrij te geven”, zei hij aan Radio Sawa. De man voelt zich naar eigen zeggen wel schuldig over het geweld dat de film uitlokte. “Amerika ondergaat de gevolgen van een film waarmee het niets te maken heeft.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content