Maffiabaas vrijgesproken voor monsteroverval op JFK - verfilmd in Goodfellas

13/11/15 om 01:30 - Bijgewerkt om 01:29

De tachtigjarige maffiabaas Vincent Asaro is vrijgesproken voor de overval op luchthaven JFK in New York in 1978. De spectaculaire overval lag aan de basis van Martin Scorseses film "Goodfellas".

Maffiabaas vrijgesproken voor monsteroverval op JFK - verfilmd in Goodfellas

Vincent Asaro, vrijgesproken na spectaculaire overval © REUTERS

Een volksjury achtte de man "onschuldig" voor elke aanklacht.

Vincent Asaro maakt deel uit van de Bonanno's, één van de grootste maffiaclans van New York. De bejaarde man stapte als een vrij man de rechtszaal buiten, handen juichend in de lucht. "Vrij", riep hij. Hij noemde zich "gechoqueerd" over de gang van zaken. Hij wil nu in de eerste plaats "een goed etentje met zijn familie", "in het restaurant van een vriend. Ik heb genoeg van broodjes met Bologna-worst".

De spectaculaire overval waarvoor de man vooral moest terechtstaan dateert van 11 december 1978 op de Lufthansa-terminal in de luchthaven JFK. Gemaskerde, gewapende mannen hielden een tiental personeelsleden in bedwang en gingen aan de haal met 5 miljoen dollar cash en 1 miljoen dollar aan juwelen. In termen van vandaag leverde de overval 20 miljoen dollar op, 18,5 miljoen euro. Het ging toen om de grootste overval ooit op Amerikaanse bodem. De buit werd nooit teruggevonden.

Zware getuigen

Het proces tegen Vincent Asaro startte op 19 oktober en de jury beraadde zich sinds maandag. De maffiabaas, die verraden zou zijn door zijn neef Gaspare Valenti, riskeerde levenslang. Dat hij toch wordt vrijgelaten, is een blamage voor het openbaar ministerie in Brooklyn. De akte van beschuldiging las in elk geval als een misdaadroman, met moorden, bedreigingen, diefstallen, brandstichting en andere illegale activiteiten. Vincent Asaro werd er ook van beschuldigd zijn neef in de jaren tachtig te hebben willen vermoorden, maar die kon ontsnappen. Samen met zijn zoon Jerome zou hij verschillende gewapende overvallen hebben gepleegd, en zouden ze brand hebben gesticht in de wijk Queens.

Maar volgens zijn advocaten was er hiervoor geen enkel bewijs. De getuigen ten laste waren vaak zelf zware jongens, die in enkele gevallen moorden bekenden. "Deze getuigen zijn weerzinwekkende mensen", aldus advocaat Elizabeth Macedonio in haar slotbetoog,"Het zijn gepatenteerde leugenaars".

Ze vroeg zich ook af waarom de politie zoveel jaren gewacht heeft om haar cliënt te arresteren.

Robert De Niro

De onderzoekers gingen er aanvankelijk van uit dat de overval op JFK het werk was van Jimmy Burke van de familie Lucchese, die eveneens gelinkt wordt aan de Cosa Nostra. Die stierf in 1996 in de gevangenis. Jimmy Burke diende als inspiratie voor de film "Goodfellas" van Martin Scorsese.

Zijn personage "Jimmy Conway" werd vertolkt door Robert De Niro. De film, die een Oscar won voor de beste mannelijke bijrol (Joe Pesci), wordt beschouwd als een moderne klassieker.

(Belga/RR)

Onze partners