Maduro: 'VS gaven groen licht voor staatsgreep in Venezuela'

19/04/17 om 09:34 - Bijgewerkt om 09:34

Bron: Belga

De Verenigde Staten hebben 'groen licht gegeven voor een staatsgreep in Venezuela'. Dat heeft de Venezolaanse president Nicolas Maduro dinsdag (plaatselijke tijd) verklaard.

Maduro: 'VS gaven groen licht voor staatsgreep in Venezuela'

Nicolas Maduro © AFP

De Venezolaanse oppositie, die in het parlement de meerderheid heeft, komt nu al weken op straat tegen het beleid van de socialistische regering van Nicolas Maduro. Bij die protesten kwamen al zeker zes mensen om het leven. De oppositie eist voornamelijk het ontslag van de zeven rechters van het hooggerechtshof, die hadden beslist het parlement buiten de wet te stellen en zichzelf de parlementaire bevoegdheden toe te eigenen. Het trok die beslissing inmiddels al wel terug in.

Naast de politieke crisis kampt Venezuela ook met een zware economische malaise. Voor woensdag heeft de oppositie opnieuw massale betogingen in het hele land aangekondigd.

Mark Toner, de woordvoerder van het Amerikaanse departement van Buitenlandse Zaken, riep de autoriteiten in de hoofdstad Caracas dinsdag op om de protesten van de oppositie 'niet langer te onderdrukken'. Toner waarschuwde Maduro en zijn getrouwen meteen ook voor de gevolgen van verdere 'flagrante schendingen van de mensenrechten'. 'De verantwoordelijken zullen individueel verantwoording voor hun daden moeten afleggen voor het Venezolaanse volk en de internationale gemeenschap', klonk het.

Volgens Maduro geven de Amerikanen daarmee de facto hun goedkeuring voor een staatsgreep. Het staatshoofd deed die uitspraak tijdens een ontmoeting met het politieke en militaire establishment van het land op het presidentieel paleis Miraflores, in de hoofdstad Caracas, die live op de Venezolaanse televisie en radio te volgen was.

Tegelijkertijd riep Maduro op om parlementsvoorzitter en oppositieleider Julio Borges te vervolgen voor het 'aanzetten tot staatsgreep'. Hij kondigde ook 'militaire, civiele en politionele maatregelen' aan tegen een eventuele staatsgreep.

Lees meer over:

Onze partners