‘Maduro en zijn kliek zijn geen staatsmannen maar criminelen’

Luisa Ortega Diaz: 'Ik kreeg dreigtelefoontjes. Toen er een aanhoudings-bevel tegen mijn man werd uitgevaardigd, was de maat vol.' © BelgaImage

‘De overheid stuurt huurmoordenaars op me af’, zegt Luisa Ortega Diaz, de Venezolaanse procureur-generaal die uit haar land moest vluchten.

Lange tijd was Ortega Diaz een van de sterkhouders van het Venezolaanse regime. Tot president Nicolas Maduro probeerde de democratie uit te schakelen. Ortega Diaz verzette zich en werd een van de symbolen van de oppositie.

Luisa Ortega Diaz: Ik dacht al lang over vluchten, omdat de regering mijn familie, mijn collega’s en mezelf systematisch vervolgde. Ik kreeg al langer dreigtelefoontjes, maar de maat was vol toen de regering een aanhoudingsbevel tegen mijn man uitvaardigde.

Klopt het dat vrienden u met een speedbootje het land hebben uitgesmokkeld?

OrtEga Diaz: Ik ben door veel mensen geholpen, ook complete vreemden. Hoe ik ontsnapt ben, kan ik niet vertellen, want dat zou mensen in gevaar brengen.

U bent gevlucht naar buurland Colombia. Bent u daar veilig?

Ortega Diaz: Helaas niet. Ik heb vernomen dat er huurmoordenaars op me afgestuurd worden.

Maduro heeft geld dat voor levensmiddelen bestemd was, doorgestort naar een rekening in Mexico

U hebt belastende documenten over Maduro en zijn regime. Wat staat daarin?

Ortega Diaz: Ze gaan onder andere over een Braziliaans bouwbedrijf dat honderd miljoen dollar heeft gestort op een rekening in Spanje. Die rekening is eigendom van de rechterhand van Maduro. Ik kan ook bewijzen dat Maduro geld dat voor levensmiddelen bestemd was, heeft doorgestort naar een rekening in Mexico.

U was een aanhanger van Hugo Chavez, de extreemlinkse voorganger van Maduro. Hoe verschillen ze van elkaar?

Ortega Diaz: Maduro en zijn kliek zijn geen staatsmannen maar criminelen. Ze handelen alleen uit eigenbelang. Het volk en de armen interesseren hen niet.

Ooit was Venezuela een rijk land.

Ortega Diaz: En nu moeten mensen in het afval naar eten zoeken. Er is geen geld om in de meest basale levensbehoeften te voorzien, waardoor veel Venezolanen hun toevlucht nemen tot de criminaliteit. Welke politieke strekking al die problemen zal oplossen is niet zo belangrijk en kan de Venezolanen ook niet schelen. Honger heeft geen partijkaart.

Geniet Maduro nog veel steun onder de bevolking?

Ortega Diaz: Volgens de laatste peiling wil 85 procent van de Venezolanen hem weg. Of er een burgeroorlog dreigt, zoals velen vrezen, weet ik niet. Maar de regering heeft wel burgergroeperingen bewapend die de bevolking terroriseren. Ze gebruiken dezelfde methoden als de junta in Argentinië in de jaren zeventig. Tegenstanders van Maduro, onder wie een voormalige minister, verdwijnen spoorloos en honderden politieke gevangenen worden gemarteld.

Volgend jaar zouden er nieuwe presidentsverkiezingen moeten doorgaan.

Ortega Diaz: Ik denk niet dat dat zal gebeuren. Als het even kan, wil Maduro voor eeuwig president blijven. Zo heeft hij de erg belangrijke grondwetgevende vergadering – die zijn macht als president heeft versterkt – tot een partij-instrument omgebouwd.

Wat zijn uw toekomstplannen?

Ortega Diaz: Het is mijn plicht om te blijven strijden voor mijn land, de vrijheid en de democratie. Dat wordt wel niet makkelijk. Maduro beschuldigt mijn echtgenoot van corruptie om mij in diskrediet te brengen. Rechters en aanklagers mogen zich niet voor de kar van de regering laten spannen. De geschiedenis leert ons dat zulke mensen later vaak zelf aangeklaagd worden.

© Der Spiegel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content