‘Madrid neemt controle over als Puigdemont geen duidelijkheid verschaft’

© Belga

Madrid wil een duidelijk antwoord van Carles Puigdemont op de vraag of hij de Catalaanse onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Als hij maandag dubbelzinnig blijft over zijn plannen, dreigt de Spaanse regering ermee de controle over Catalonië over te nemen.

Puigdemont kreeg tijd tot maandag om zijn standpunt te verduidelijken. En tot donderdag om zich nog te bedenken, als hij voor een afscheiding zou kiezen.

Zijn antwoord op de onafhankelijkheidsvraag zal ondubbelzinnig moeten zijn: ‘ja’ of ‘nee’, waarschuwde de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Juan Ignacio Zoido, vandaag. ‘Een dubbelzinnig antwoord betekent dat hij geen dialoog meer wil. De Spaanse Regering zal dan in actie treden.’

Die waarschuwing plaatst Puigdemont voor een aartsmoeilijk dilemma. Als hij de onafhankelijkheid uitroept, zal de Spaanse Regering de controle over de autonome regio willen overnemen. Dan wordt het Catalaanse parlement opgeheven en marcheert het Spaanse leger door de Catalaanse straten. Als hij dat niet doet, dan verliest hij mogelijk de steun van de andere partijen in zijn coalitie.

‘Dialoog met Madrid onmogelijk’

Die voeren intussen fors de druk op. De CUP, de linkse bondgenoot van de separatistische regering in Barcelona, vindt elke dialoog met Madrid ‘onmogelijk’ en roept de Catalaanse regeringsleider op om de Catalaanse afscheiding van Spanje uit te voeren. De partij beschikt over tien zetels in het Catalaanse parlement en die verzekeren Puigdemont van een meerderheid in die afvaardiging. ‘Dialoog is onmogelijk, bemiddeling is onmogelijk’, verklaarde CUP-woordvoerder Nuria Gilbert.

Voor Oriol Junqueras, de voorzitter van coalitiepartner ERC, is een dialoog met Madrid wel nog mogelijk, ‘maar dan enkel als het over de onafhankelijkheid gaat.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content