‘Macron was behalve Trump het enige staatshoofd dat de bijeenkomst van de G7 een beetje vrolijk verliet’

© BelgaImage

De Fransen lijken bereid om Emmanuel Macron ook in het parlement aan de noodzakelijke meerderheid te helpen.

Dat Emmanuel Macron over een stevige handdruk beschikt, weet nu ook Donald Trump, die op dat vlak nochtans een reputatie heeft. Macron was behalve Trump ook het enige staatshoofd dat de bijeenkomst van de G7 in Sicilië een beetje vrolijk verliet. Angela Merkel zag het na de top, die het stempel droeg van een tegendraadse Trump, zelfs niet zitten om met journalisten te praten. Macron stemde het bijvoorbeeld optimistisch dat de leiders het eens waren geworden om de landen aan te pakken die het terrorisme financieren. Dat zijn, vreemd genoeg, voor een goed deel ook de landen waarmee Trump enkele dagen tevoren in Saudi-Arabië zo goed kon opschieten.

Macron was behalve Trump het enige staatshoofd dat de bijeenkomst van de G7 een beetje vrolijk verliet

Het komt er voor Macron nu vooral op aan om bij de Franse parlementsverkiezingen, midden juni, een werkbare meerderheid bij elkaar te sprokkelen. Zijn minister van Justitie François Bayrou zet daarom vaart achter een wet over ‘la moralisation de la vie publique’, die politici en politieke partijen manieren wil leren. Bayrou is de leider van de centrumpartij MoDem en een belangrijke medestander van Macron. Hij wil, onder meer, dat parlementsleden een blanco strafregister hebben, dat ze het fiat krijgen van de fiscus, dat ze niet meer dan drie keer hetzelfde nationale mandaat opnemen en geen familie aan werk helpen, dat lobbyen in alle openheid gebeurt en dat de financiering van politieke partijen en van kiescampagnes anders wordt georganiseerd.

Het is trouwens ook in dat strijdperk dat de eerste slag tussen de regering-Macron en de oppositie wordt uitgevochten. Secretaris-generaal Richard Ferrand van La République en marche! (LREM), de nieuwe partij van de president, ligt onder vuur omdat hij enkele jaren geleden als baas van een ziekenfonds de vastgoedmaatschappij van zijn vrouw een dienst zou hebben bewezen. Ferrand, ondertussen ook minister, zou zijn zoon bovendien gedurende enkele maanden, weliswaar voor een minimumloon, in het parlement aan werk hebben geholpen. Volgens het openbaar ministerie zijn er geen strafbare feiten gepleegd, en premier Edouard Philippe laat de keuze aan de kiezer: als Ferrand straks niet wordt verkozen, wordt hij vanzelf niet opnieuw minister.

Het glijdt voorlopig van Emmanuel Macron als water van een eend. Een peiling gaf zijn partij vorige week bij de eerste ronde van de parlementsverkiezingen 28 procent van de stemmen. De centrumrechtse concurrentie volgt op goed 8 procent. Met dat cijfer is Macron in de tweede ronde zeker van een stevige meerderheid. Het lijkt er zo op dat het land de Derde Weg op zijn Frans een kans wil geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content