Macron: ‘Noodtoestand tegen eind van dit jaar opheffen’

© Reuters

De Franse president Emmanuel Macron wil de noodtoestand in het land, die al van kracht is sinds de terreuraanslagen van november 2015, in het najaar weer opheffen.

Dat heeft hij duidelijk gemaakt bij zijn toespraak voor de beide kamers van het Franse parlement (Congres).

“Ik ga de vrijheden van de Fransen weer herstellen, door in de herfst de noodtoestand weer op te heffen. Want die vrijheden zijn de bestaansvoorwaarden voor een sterke democratie”, zo sprak hij de parlementsleden toe in het Paleis van Versailles. Hij riep daarbij het parlement op om te stemmen over nieuwe maatregelen in de strijd tegen het terrorisme. M

acron benadrukte namelijk dat de veiligheidsdiensten ook na het verstrijken van de noodtoestand voldoende gewapend moeten zijn tegen de terreur.

Macron zette maandag voor de parlementsleden de beleidslijnen voor de komende vijf jaar uit. Daarbij had hij het ook over politieke vernieuwingen. Zo wil hij het aantal parlementsleden met een derde terugdringen. “Een parlement met minder leden, maar meer middelen, is een parlement waar het werk vloeiender verloopt, dat beter werkt”. Ook het aantal opeenvolgende mandaten dat een parlementslid mag uitoefenen, moet volgens hem worden beperkt. “Als het nodig is”, wil hij die hervorming ook via een referendum doorvoeren. Voorts wil hij ook het kiessysteem aanpassen, door het “een dosis proportionaliteit” te geven.

Op die manier moet het parlement representatiever worden voor de Franse bevolking en moeten “alle stromingen correct vertegenwoordigd” zijn. Het zou voor nieuwe partijen ook eenvoudiger worden om een zetel te veroveren. Momenteel wordt de Assemblée Nationale Nationale nog verkozen op basis van een meerderheidsstelsel in de verschillende districten.

Voorts stelde Macron dat hij “het verlangen naar Europa” opnieuw wil laten toenemen. Hij verklaarde daarbij wel dat de EU is “verzwakt door bureaucratische wildgroei”. “We zijn erin geslaagd de crisis te beheren, maar we zijn de weg kwijtgeraakt. Ik geloof sterk in Europa, maar ik vind het scepticisme niet helemaal onterecht. Het is nu aan een een nieuwe generatie leiders om met het Europese idee terug te keren naar de oorsprong.”

Het gebeurt maar zelden dat een vergadering van beide kamers van het parlement wordt bijeengeroepen in Frankrijk. Nicolas Sarkozy en François Hollande, voorgangers van Macron, deden dat wel, maar niet bij het begin van hun ambtstermijn. Zo riep Hollande het Congres in november 2015 bijeen, in de nasleep van de terreuraanslagen in Parijs.

Partner Content