Machtigste vrouw van Rode Khmer komt vrij in Cambodja

13/09/12 om 14:45 - Bijgewerkt om 14:45

Slachtoffers van het regime reageren geschokt op de vrijlating van Ieng Thirith.

Machtigste vrouw van Rode Khmer komt vrij in Cambodja

© AFP

Voormalig Rode Khmer-kopstuk Ieng Thirith moet worden vrijgelaten. Dat heeft het door de Verenigde Naties gesteunde Cambodja-tribunaal beslist. De 80-jarige Ieng heeft vermoedelijk Alzheimer en is niet meer in staat om terecht te staan, zo luidt het. Tenzij de aanklagers beroep aantekenen, komt ze binnen de 24 uur op vrije voeten.

Schoonzus van Pol Pot Ieng Thirith was onder het verschrikkelijke bewind van de Rode Khmer minister van Sociale Zaken en gold als de machtigste vrouw binnen het regime. Ze is tevens de schoonzus van leider Pol Pot, die eind jaren 1990 overleed.

Samen met drie andere kopstukken - Nuon Chea, Kieu Samphan en Ieng Sary, haar man - staat Ieng Thirith terecht wegens onder meer misdaden tegen de mensheid. De verdachten ontkennen alle beschuldigingen.

Miljoenen doden De Rode Khmer was tussen 1975 en 1979 verantwoordelijk voor de dood van twee tot drie miljoen mensen in Cambodja, volgens officiële schattingen.

Slachtoffers van het regime reageren geschokt op de vrijlating van Ieng Thirith. "Deze beslissing bespot de zielen van de doden, onder wie mijn vrouw en kinderen," zei Bou Meng (71) aan het Franse persagentschap AFP. Hij was een van de weinigen die opsluiting in de beruchten Tuol Sleng-gevangenis in de hoofdstad Phnom Penh overleefde. (KVDA)

Onze partners