Macedonië: ministers en hoofd inlichtingendienst tot ontslag gedwongen

13/05/15 om 00:42 - Bijgewerkt om 00:41

Onder druk van de publieke opinie heeft de Macedonische premier Nikola Gruevski zijn ministers van Binnenlandse Zaken, Gordana Jankulovska, en van Transport en Communicatie, Mile Janakievski, laten aftreden.

Macedonië: ministers en hoofd inlichtingendienst tot ontslag gedwongen

Bij het vuurgevecht werden verschillende huizen vernield © REUTERS

Woensdag stemt het Macedonische parlement over hun vervanging.

Ook het hoofd van de nationale inlichtingendienst, Saso Mijalkov, heeft ontslag genomen, bericht de nationale zender MRT.

Hij noemde zijn ontslag "in het belang van Macedonië, om de politieke crisis op te lossen". De ontslagen komen er na een bloedig weekend, waarbij het in de noordelijke stad Kumanovo tot een uren durende confrontatie kwam tussen gewapende Albanezen of Kosovaren en de Macedonische politie. Acht agenten en 14 gewapende mannen kwamen om het leven, en er vielen tientallen gewonden. De materiële ravage is groot.

'In scene gezet'

De oppositie in Macedonië roept intussen op tot protesten die moeten leiden tot de val van de regering-Gruevski. Sommige critici beschuldigen hem er zelfs van de onlusten van het afgelopen weekend in scene te hebben gezet, om de aandacht af te leiden van de beschuldigingen rond corruptie en een afluisterschandaal. Of het opgeven van enkele ministers de rust zal doen weerkeren, is niet zeker. De oppositie kondigt voor zondag een protestmanifestatie aan.

In de officiële versie gaat het om een terreuraanslag, onder leiding van 5 gewapende Kosovaren. Eerder al hebben etnische Albanezen een politiestation in Macedonië bezet.

Kosovaren en Albanezen vormen een grote minderheid in Macedonië, met zowat een kwart van de bevolking. Sommigen ambiëren een afscheuring, of aanhechting bij een Groot-Albanië, of op zijn minst een autonoom Albanees gebied binnen Macedonië.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners