Maand na verkiezingen valt Portugese regering

10/11/15 om 19:52 - Bijgewerkt om 19:52

In Portugal heeft de linkse oppositie iets meer dan een maand na de verkiezingen, de regering van premier Pedro Passos Coelho ten val gebracht.

Maand na verkiezingen valt Portugese regering

© Reuters

De linkse oppositie heeft de centrumrechtse minderheidsregering in Portugal met een vertrouwensstemming ten val gebracht. Van de 230 parlementsleden stemden 123 afgevaardigden voor de motie van wantrouwen van de socialisten, die het regeringsprogramma van premier Pedro Passos Coelho voor de nieuwe legislatuurperiode van de hand wezen. Dat heeft het Portugese parlement meegedeeld.

De conservatieve coalitie Portugal a Frente van premier Pedro Passos Coelho had het vroegere crisisland met een streng besparingsprogramma gestabiliseerd. Na de parlementsverkiezingen van 4 oktober kwam de coalitie opnieuw als sterkste uit de bus, maar verloor wel de absolute meerderheid.

Het marxistische Links Blok, de communisten en de Groenen willen nu een nieuwe regering onder leiding van voorzitter António Costa van de Partido Socialista ook zonder de vorming van een coalitie parlementair steunen. Vooral een afzwakking van de besparings- en hervormingspolitiek is voorzien. President Anibal Cavaco Silva moet nu in de komende dagen beslissen, of hij Costa de opdracht geeft om een regering te vormen. Tot zo lang blijft Passos in functie als zakelijke leider. (Belga/AVE)

Onze partners