‘Maak met China niet dezelfde fout als met nazi-Duitsland in 1938’

Benigno Aquino © AFP
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

De Filipijnse president Benigno Aquino heeft zich de woede van China op de hals gehaald door de regering in Peking te vergelijken met die van nazi-Duitsland vóór de Tweede Wereldoorlog. Hij roept de wereldleiders op om met China niet dezelfde fout te maken als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk met Adolf Hitler in 1938.

De Filipijnse president Benigno Aquino waarschuwt dat de pogingen van China om de hand te leggen op betwiste gebieden in de strategisch belangrijke Zuid-Chinese Zee veel gelijkenissen vertonen met het opkomende nazi-Duitsland van eind jaren 1930.

Hij roept de wereldleiders op om China een halt toe te roepen. ‘Op welk moment zeg je: genoeg is genoeg? De wereld moet dat nú zeggen,’ aldus Aquino in een interview met The New York Times. ‘Herinner u dat Sudetenland aan Hitler werd gegeven in een poging om de Tweede Wereldoorlog te vermijden.’

De Filipijnse president verwijst daarmee naar de toegevingen die Frankrijk en Engeland in 1938 deden aan het Duitsland van Adolf Hitler. In het Verdrag van München (1938) aanvaardden beide mogendheden dat Hitler het Tsjechische Sudetenland annexeerde, in de hoop hem zo te sussen en de vrede in Europa te bewaren.

De veroveringsdrang van China, zo waarschuwt Aquino nog, zal niet stoppen als het zijn zin krijgt. ‘Als we akkoord gaan met iets waarvan we vinden dat het verkeerd is, welke garantie is er dan dat het niet verder foutloopt? Het is niet omdat je de macht hebt, dat je ook het recht hebt’.

China: ‘Onwetende amateur’

De regering van China reageert woedend op de uitspraken en haalde al zwaar uit naar het Filipijnse staatshoofd.

In een mededeling van het officiële staatspersagentschap Xinhua luidt het dat ‘Aquino nooit een grote kandidaat is geweest om een wijs staatsman in de regio te worden. Zijn nieuwste aanval tegen China toont echter zijn ware aard als een amateurpoliticus die niets kent van de realiteit van het verleden en het heden. Voor de eilanden die Peking claimt, zijn er ‘gegronde historische redenen’, luidt het nog.

Strategisch

De Zuid-Chinese Zee wordt steeds meer het decor van een geopolitiek machtsspel, vooral omwille van belangrijke vaarroutes en grote hoeveelheden aan natuurlijke rijkdommen. China voerde de voorbije jaren zijn militaire aanwezigheid stap voor stap op, wat de spanningen met andere landen in de regio doet oplopen.

Het conflict tussen China en de Filipijnen draait vooral om het Scarborough-rif, zo’n 200 km ten westen van de Filipijnse archipel. Beide landen beschouwen de zandbank als een deel van hun grondgebied. Daarnaast zijn ook Japan, Brunei, Maleisië, Taiwan en Vietnam verwikkeld in conflicten over eilandengroepjes in het gebied.

Militair conflict

Het is niet de eerste keer dat een Aziatische leider de oplopende spanningen in de regio vergelijkt met de aanloop naar een wereldoorlog. Op het Wereld Economisch Forum in Davos vorige maand deed de Japanse premier Shinzo Abe de wenkbrauwen fronsen door de huidige Chinees-Japanse relaties te vergelijken met die tussen het Verenigd Koninkrijk en Duitsland vóór de start van Wereldoorlog I.

Beide wereldmachten liggen op ramkoers over de soevereiniteit over een archipel – Senkaku in het Japans, Diaoyu in het Chinees – in de Oost-Chinese Zee. Een en ander doet vrezen voor een militaire confrontatie tussen Aziës twee grootste economieën.

Senkaku-eilanden
Senkaku-eilanden© REUTERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content