"Luchtmacht Khaddafi is uitgeschakeld"

24/03/11 om 08:34 - Bijgewerkt om 08:34

Volgens de Amerikaanse generaal Gerard Hueber zijn er nog geen melding geweest van burgerslachtoffers als gevolg van de luchtaanvallen.

"Luchtmacht Khaddafi is uitgeschakeld"

© EPA

Er zijn geen meldingen geweest van burgerslachtoffers van de luchtaanvallen van de internationale coalitie tegen het Libische regime. Dat zei de Amerikaanse schout-bij-nacht Gerard Hueber.

De Libische staatstelevisie meldde donderdag dat de internationale coalitie "militaire en civiele doelwitten" heeft gebombardeerd in Tripoli en toonde beelden van gewonden en van lijken die deels verkoold waren.

De oppositie bestrijdt dat het om de lichamen van burgers gaat die bij luchtaanvallen zijn omgekomen.

Zuiden
De internationale militaire alliantie heeft haar luchtaanvallen op Libië uitgebreid op het zuiden van het land. De Franse luchtmacht bevestigt dat het in de nacht van woensdag op donderdag een Libische luchtmachtbasis op 250 km van de kust bombardeerde. Het is de tot nog toe diepste aanval op Libisch grondgebied.

Bovendien zijn meerdere doelen ten oosten van de hoofdstad Tripoli gebombardeerd. Ooggetuigen zagen vlammen oplaaien van op een militaire basis in de voorstad Tajura.

Er is verder sprake van hevige gevechten in de westelijke stad Misurata, waar troepen van Khaddafi een ziekenhuis onder vuur zouden hebben genomen. Ook in de strategische oostelijke stad Ajdabiya leveren het regime en de rebellen nog hevig strijd.

Uitgeschakeld
Volgens Greg Bagwell van de Britse luchtmacht bestaat de luchtmacht van Muammar Khaddafi intussen niet meer als gevechtseenheid.

"De geallieerden kunnen nu ongestraft door het Libische luchtruim vliegen," zei Bagwell volgens de BBC. "We waken over de onschuldige burgers van Libië en zorgen ervoor dat ze beschermd zijn tegen aanvallen. De Libische grondtroepen observeren we voortdurend en we vallen hen aan wanneer zij burgers bedreigen."

(Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners