Luchtaanvallen door Saoedi-Arabië doet burgeroorlog in Jemen escaleren tot regionaal conflict

Sjiieten in Jemen protesteren tegen inval van Saoedi-Arabië. © Reuters

Samen met Arabische bondgenoten is Saoedi-Arabië een gewapend offensief gestart tegen de sjiitische Houthi-rebellen in Jemen. Daarmee dreigt de burgeroorlog te escaleren in een regionaal conflict.

Saoedi-Arabië is samen met Arabische bondgenoten een gewapend offensief begonnen tegen de Houthi’s in Jemen. Om de opmars van de sjiitische Houthi-rebellen te stoppen, bombardeerden gevechtsvliegtuigen van de coalitie stellingen van de rebellen in de hoofdstad Sanaa en andere plaatsen. Daarmee dreigt de burgeroorlog in een regionaal conflict te escaleren.

Saoedi-Arabië beschuldigt Iran ervan de opstandelingen in de strijd tegen de rechtmatige Jemenitische regering te ondersteunen. De door de VS geholpen president Abd Rabbo Mansur Hadi, die voor de rebellen was gevlucht, heeft Jemen volgens de jongste berichten ‘onder bescherming van Saoedi-Arabië’ verlaten en zou donderdagavond volgens het Saoedische persbureau SPA in Riyad zijn gearriveerd.

Hadi wil zaterdag in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sjeikh deelnemen aan de top van de Arabische Liga. Hoofdthema is de oorlog in Jemen.

Oorlogsverklaring

Aan de woensdagnacht begonnen operatie ‘Decisive Storm’ nemen volgens de Arabische nieuwszender al-Arabija naast Saoedi-Arabië de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Bahrein en Qatar deel. Jordanië, Marokko en Soedan hebben beloofd gevechtsvliegtuigen te sturen. Ook Egypte neemt deel met zijn luchtmacht en marine, Pakistan denkt naar eigen zeggen nog na.

De Houthi’s verzamelden in het centrum van Sanaa duizenden aanhangers om tegen de aanvallen te demonstreren. Een zegsman van de Houthi’s noemde de luchtaanvallen een oorlogsverklaring. Daarmee kan het conflict zich uitbreiden naar een regionale oorlog, luidt de waarschuwing.

Bij de eerste aanvallen kwamen volgens het door Houthi’s gecontroleerde ministerie van Gezondheid in Sanaa 25 burgers om het leven. De bombardementen hadden woonblokken dichtbij de luchthaven getroffen. Volgens SPA werd alleen een militaire basis aangevallen.

Een journalist van de Yemen Post zei op de Arabische nieuwszender al-Jazeera dat in Sanaa overal bommen zijn gevallen. De mensen reageerden in paniek. Hadi had dinsdag al de VN-Veiligheidsraad om hulp tegen de rebellen verzocht.

‘Behoeden voor buitenlandse inmenging’

President Hadi van Jemen
President Hadi van Jemen© Belga Image

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei nu dat onderhandelingen de ‘enige optie’ zijn om de crisis in Jemen op te lossen. Hij wees erop dat dat de VN-Veiligheidsraad de landen heeft opgeroepen ‘zich te behoeden voor buitenlandse inmenging om het conflict niet nodeloos aan te wakkeren.’

De Houthi’s veroverden de voorbije maanden grote delen van het sjiitische gedomineerde noorden en de hoofdstad Sanaa. De door de VS en Saoedi-Arabië geholpen Hadi was voor de rebellen naar Aden gevlucht en had de zuidelijke havenstad tot nieuwe hoofdstad uitgeroepen. Maar woensdag waren de Houthi’s naar Aden opgerukt, hadden de internationale luchthaven bezet, en Hadi opnieuw op de vlucht gedreven.

Iran: ‘Schendig van territoriale integriteit Jemen’

Iran veroordeelde de aanvallen van de Riyad-coalitie. ‘Deze aanvallen zijn niet alleen een schending van de territoriale integriteit van Jemen, maar vormen ook en gevaarlijke ontwikkeling’, verklaarde de Iraanse woordvoerster van Buitenlandse Zaken, Marsieh Afcham.

De betrekkingen tussen Iran en Saoedi-Arabië zijn gespannen. De Golfmonarchie ziet Teheran ook al bij de conflicten in Syrië en Irak betrokken. Ook de verwachting op een spoedig akkoord rond het atoomgeschil met de VS vormt een doorn in het oog van Riyad.

Frankrijk steunt Jemen

Een grotere invloed van Teheran in de Golf wil de nieuwe Saoedische koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed daarom absoluut voorkomen. De inmenging in Jemen wordt in de regio als een eerste grote beproeving voor Salan ingeschaald.

De Hoge EU-Commissaris Buitenlands Beleid Federica Mogherini verklaarde dat alle regionale spelers in de huidige kritieke fase met verantwoordelijkheidbesef en constructief moeten meewerken aan de basis voor een terugkeer naar de onderhandelingstafel. Ook Frankrijk bekrachtigde inmiddels zijn steun aan de regering van Jemen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content