Lubbers wil kabinet VVD-CDA met gedoogsteun PVV

03/08/10 om 13:57 - Bijgewerkt om 13:57

Dat adviseert de Nederlandse informateur Ruud Lubbers in zijn eindverslag.

De Nederlandse informateur Ruud Lubbers heeft dinsdag zijn eindverslag overgemaakt aan koningin Beatrix. Hij adviseert dat VVD-voorzitter Ivo Opstelten informateur zou worden van een kabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV.

VVD, CDA en PVV kwamen eerder overeen om onderhandelingen te beginnen over een rechtse regering nadat Lubbers hen had gevraagd de mogelijkheid van een dergelijke coalitie te onderzoeken. De informateur zat dat overleg niet voor.

Volgens de Volkskrant hebben de fractieleiders Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) dinsdagochtend met Lubbers diens eindverslag besproken. Daarna bracht Lubbers verslag uit bij de koningin.

Opstelten moet volgens Lubbers onderzoeken of de drie partijen inderdaad 18 miljard euro kunnen bezuinigen. Voorts moet hij nagaan of er akkoord kan worden gevonden over een gedoogakkoord.

Gedoogakkoord

In dat akkoord zouden afspraken staan over immigratie, integratie en asiel, veiligheid en betere ouderenzorg. Dat zijn eisen die Wilders heeft gesteld in ruil voor zijn steun aan de bezuinigingen.

De verwachting is dat de drie partijen later deze week hun definitieve onderhandelingen beginnen over de vorming van een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

Binnen het CDA worden nog steeds vraagtekens geplaatst bij de keuze voor een minderheidskabinet met steun van de PVV. Maar fractievoorzitter Verhagen van het CDA heeft er naar verluidt alle vertrouwen in dat zijn achterban uiteindelijk zal instemmen met deelname.

Voor de verkiezingen heeft Henk Bleker, de nieuwe partijvoorzitter, ermee ingestemd dat de CDA-leden tijdens een congres hun oordeel mogen geven over deelname aan een kabinet.

Woensdag is er in de Nederlandse Tweede Kamer een debat gepland over de manier waarop de kabinetsformatie verloopt.

Lees meer over:

Onze partners