Lubbers oppert kabinet van VVD, CDA en PVV

23/07/10 om 12:13 - Bijgewerkt om 12:13

De Nederlandse informateur heeft die partijen gevraagd de mogelijkheden van een dergelijk kabinet te onderzoeken.

De Nederlandse informateur Ruud Lubbers heeft de fractieleiders van VVD, CDA en PVV gevraagd om te bekijken wat de mogelijkheden zijn voor de vorming van een coalitie.

Lubbers oppert desnoods een minderheidskabinet van VVD enCDA dat gedoogd zou worden door de Partij voor de Vrijheid.

De nieuwe informateur adviseert dus eerst te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor de vorming van een zogenaamd rechts kabinet.

Lubbers trok dat besluit nadat hij met een reeks fractievoorzitters had gepraat, maar nog niet met allemaal. De informateur zag intussen al wel CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen na zijn terugkeer uit vakantie.

Lubbers gaat de gesprekken tussen VVD, VDA en PVV niet leiden, zo melden Nederlandse media. Hij wil dat de partijen daarover onderling praten en wil dat ze daarna een verslag opstellen over wat de mogelijkheden zijn.

Verhagen bepleitte bij Lubbers een zogenaamd middenkabinet met VVD, PvdA en CDA. PvdA-fractieleider Job Cohen herhaalde echter dat hij geen voorstander is van een dergelijke coalitie.

VVD-leider Mark Rutte is wel bereid met Verhagen en Geert Wilders (PVV) rond de tafel te gaan zitten. Wilders noemde de oproep van Lubbers een doorbraak.

Lees meer over:

Onze partners