Lot Papandreou in handen van het Griekse parlement

Het lot van de Griekse premier George Papandreou ligt in de handen van het Griekse parlement. Zelfs als hij de vertrouwensstemming overleeft, is het verre van zeker dat hij zijn positie behoudt.

De Griekse premier George Papandreou kijkt aan tegen een vertrouwensstemming in het Griekse parlement. Ook al overleeft hij die, toch is hij niet zeker dat hij op post kan blijven, zo schrijft de BBC.

Papandreou joeg een schokgolf door Europa en de financiële markten door een referendum aan te kondigen over het Europese besparingsplan dat Griekenland opgelegd kreeg in ruil voor financiële steun om Griekenland van het bankroet te redden. Het nieuws overschaduwde zelf de G20-top in Cannes.

Storm en bolwassing

Meteen kreeg Papandreou een storm over zich. De beurzen kelderden, Europese politici reageerden verbijsterd en zowel vanuit zijn regering, het parlement en zijn PASOK-partij moest hij harde kritiek slikken. De Grieken protesteren immers al maanden tegen de wurgende besparingen die hen opgelegd worden. Een referendum zou hoogstwaarschijnlijk op een njet uitdraaien.

Net voor de G20-top, kwamen de leiders van de Eurozone, het IMF en de Europese Commissie samen met Papandreou. Na afloop, Papandreou werd stevig de les gelezen, kalmeerde de situatie door de mededeling dat het referendum misschien niet zou doorgaan.

Krappe meerderheid

De vertrouwensstemming die nu op het programma staat, wordt dus een harde noot voor Papandreou, die het wankele vertrouwen in zijn leiderschap enkel nog verzwakt heeft. Zijn meerderheid in het parlement is allesbehalve comfortabel met 152 zetels op een totaal van 300. Enkele parlementsleden uit zijn meerderheid, en zelfs uit zijn partij, gaven al mee de regering niet te steunen.

Dat valt nu nog te bezien, want enkele parlementsleden slikten die bedreiging in omdat het referendum waarschijnlijk niet zal doorgaan, weet de BBC.

Oppositie wil Papandreou weg

Papandreou zei dat het referendum “nooit een doel op zich” was geweest, maar een middel. Er zijn twee mogelijkheden, aldus de premier: “Nieuwe verkiezingen, die tot het bankroet van het land zouden leiden, of een consensus in het parlement.” Daarop riep hij op tot gesprekken met de oppositie over een coalitieregering.

Maar ook al overleeft Papandreou die stemming, en kan hij daaropvolgend een coalitieregering- een soort regering van nationale eenheid volgens sommige bronnen, een zakenkabinet volgens anderen – vormen, de kans blijft bestaan dat hij ontslag moet nemen en baan moet ruimen. Hij zou nog net – als eervolle exit – die regering mogen vormen, klinkt het.

De leider van de oppositie, Antonis Samaras, stuurt aan op de exit van Papandreou en roept op tot nieuwe verkiezingen. “Ik vraag me af: meneer Papandreou vernietigde bijna Griekenland, Europa, de beurzen, de euro en zijn eigen partij. Maar waarvoor? Zodat hij mij en het Griekse volk zou kunnen chanteren?”, klonk het bij Samaras.

Ook leden van oppositiepartij Neo Demokratia hakken zwaar in op Papandreou. Analisten wijzen erop dat dat op zijn minst hypocriet is: Neo Demokratia was aan de macht toen de Griekse begrotingscijfers vervalst werden.

Ook in eigen partij neergehaald

Papandreou lijkt voor zijn eigen partij ook alle gezag verloren te hebben. Volgens een bron werd hem gevraag “kalm” op te stappen, om zo zijn partij te redden: “Hij aanvaarde dat. Het bleef heel beschaafd, er was geen rancune.” (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content