Losgeslagen spionagezeppelin na ravage weer aan de grond

28/10/15 om 21:28 - Bijgewerkt op 29/10/15 om 06:09

Een blimp van het Amerikaans leger, een soort slappe zeppelin zonder skelet, is losgeraakt uit zijn verankering in de staat Maryland en zweefde uren ongecontroleerd boven het noordoosten van de Verenigde Staten. Volgens CNN heeft de blimp 20.000 huishoudens van elektriciteit beroofd.

Losgeslagen spionagezeppelin na ravage weer aan de grond

Archiefbeeld van een aerostat van hetzelfde type als de op hol geslagen blimp © AFP

Alles wordt eraan gedaan om de blimp veilig naar de grond te halen, deelde NORAD, de militaire waakhond over het luchtruim van de Verenigde Staten en Canada, mee. Het ongeveer 70 meter lange luchtschip wordt voor observatie ingezet en kan middels sensor- en netwerktechniek voor drones en kruisraketten waarschuwen. Het kan tot 30 dagen aan een stuk in de lucht blijven.

Volgens NORAD stegen twee F16-gevechtsvliegtuigen op om de tot een hoogte van 4.800 meter vliegende zeppelin in de gaten te houden. Ook het bureau van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA) werd ingeschakeld om het gevaar voor het luchtverkeer te beperken. Volgens de Amerikaanse media hangt de tot 3.000 meter lange verankeringskabel nog aan de blimp en sleept hij over de grond terwijl hij over Pennsylvania trekt.

Hoogteverlies

In de plaats Bloomberg werden volgens CNN heeft hoogspanningslijnen onderuit gehaald, waardoor 20.000 huizen zonder stroom gevallen zijn.

Een woordvoerder van NORAD noemde zich in een gesprek met CNN "heel bezorgd" over mogelijke gevolgen, onder meer voor het luchtverkeer dat belemmerd kon worden, maar ook voor een mogelijke landing op huizen.

Zover is het niet gekomen. Kort nadat een ooggetuige meldde dat de langzaam zwevende blimp lucht verloor en aan hoogte inboette, wist NORAD te melden dat het vehikel aan de grond gekomen was in Moreland Township, nog altijd in de staat Pennsylvania. "Een militair team is onderweg om de zeppelin op te halen".

Of de blimp vanzelf is geland of werd 'geholpen', bijvoorbeeld door gaten in het toestel te schieten, is niet duidelijk.

(Belga/RR)

Onze partners