Losgeld: de schatkist van Islamitische Staat

Strijders van Islamitische Staat in voormalig Syrische bolwerk Raqqa, van waaruit de terreurgroep nu verdreven is. © reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Islamitische Staat heeft het afgelopen jaar tussen de 28 en de 36 miljoen euro aan losgeld binnengehaald. Een derde van wat in acht jaar tijd naar alle terreurbewegingen samen vloeide.

Islamitische Staat (IS) bestaat pas sinds 2013, maar controleert ondertussen grote delen van Syrië en Irak. Hoewel de internationale coalitie die door de Verenigde Staten geleid wordt, de terreurbeweging al wat schade toebracht – ook op financieel vlak, door bijvoorbeeld olieraffinaderijen in Syrië aan te pakken – stroomde het geld afgelopen jaar nog vlot binnen. Hoe dat kan?

Het antwoord is losgeld. Dat stelt een experte van de Verenigde Naties die sancties tegen al-Qaida monitort, Yotsna Lalji. De vrouw becijferde dat IS het afgelopen jaar tussen de 28 en 36 miljoen euro aan losgeld ontvangen heeft.

‘Belangrijkste bron van inkomsten’

De som die IS in een jaar tijd binnenrijfde, is maar liefst een derde van de 96 miljoen euro die op acht jaar tijd, tussen 2004 en 2012, naar alle terreurbewegingen samen vloeide. De cijfers werden aan het antiterrorisme-comité van de VN-Veiligheidsraad voorgelegd.

Lalji waarschuwde er volgens Time.com dat ‘ontvoeringen voor losgeld toenemen’. Een waarschuwing die ze verklaarde aan de hand van de recente enorme inkomsten van IS. ‘Mensen ontvoeren is een belangrijke tactiek geworden voor al-Qaida en aanverwanten. Het is de grootste bron van inkomsten.’ In 2012 riep al-Qaidaleider Ayman al-Zawahri volgens de experte militanten wereldwijd reeds op om westerlingen te ontvoeren.

En hoewel IS het grootste deel van de taart mag opsmullen, ontvingen ook andere terreurbewegingen aardige geldsommen. De tak van al-Qaida die vanuit Jemen op het Arabisch schiereiland actief is, kreeg tussen 2011 en 2013 zo’n 16 miljoen euro binnen. Een andere tak die in Noord-Afrika opereert, ontving de afgelopen vier jaar zo’n 60 miljoen euro. Ook extremistische groeperingen als Boko Haram in Nigeria, al-Shabab in Somalië en de militanten van Abu Sayyaf in de Filipijnen konden op wat inkomsten rekenen.

‘Geen losgeld betalen’

Lalji kaart nog aan dat de media vooral op internationale gijzelaars focussen, die de grootste sommen losgeld lijken te genereren. Maar, zo stelt ze op Time.com, de meeste slachtoffers zijn lokale burgers die in hun eigen land ontvoerd worden. ‘Meestal doen de terreurbewegingen dat zelf. In sommige gevallen, zoals bij al-Qaida op het Arabisch schiereiland, wordt er met stammen samengewerkt die gijzelaars aan een bepaald bedrag inleveren.’

Na de onthoofding van de tot de islam bekeerde Amerikaan Peter Kassig en diens twee landgenoten Steven Sotloff en James Foley door Islamitische Staat, vroeg president Barack Obama een herziening van de reactie van de VS op ontvoeringen. Toch zal die herziening geen wijziging inhouden van het Amerikaanse standpunt om geen losgeld te betalen. Iets wat andere overheden blijkbaar wel doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content