Loretta Lynch na 'vliegtuigvisite' Bill Clinton: 'Ik zal aanbevelingen over Hillary aanvaarden'

01/07/16 om 18:39 - Bijgewerkt om 19:03

Tijdens een korte persbijeenkomst heeft de Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch aangekondigd dat ze de aanbevelingen van haar procureurs inzake Hillary Clinton zal aanvaarden. Ze geeft dat onderzoek evenwel niet helemaal uit handen.

Loretta Lynch na 'vliegtuigvisite' Bill Clinton: 'Ik zal aanbevelingen over Hillary aanvaarden'

Loretta Lynch, attorney general ofte minister van Justitie © REUTERS

De verklaring is een rechtstreeks gevolg van het rumoer dat is ontstaan na een privéontmoeting tussen Attorney General Loretta Lynch en gewezen president Bill Clinton. Clinton was maandag op het vliegveld van Phoenix naar het vliegtuig van Lynch gestapt en had er een half uur met haar en haar echtgenoot gesproken. En dat terwijl de diensten van Lynch een crimineel onderzoek voeren naar het e-mailgebruik van voormalig minister van Buitenlandse Zaken en huidig presidentskandidaat Hillary Clinton. De onderzochte mails werden verstuurd of ontvangen via een privé-server die officieel eigendom is van Bill Clinton.

Tijdens de ontmoeting in haar vliegtuig was niet over die zaak gepraat, gaf ze aan, maar ze zei dat ze begreep dat de ontmoeting "vragen oproept en bekommernis opwekt". Ze gaf ook aan dat ze in de toekomst zo'n onderonsje niet meer zal hebben.

Hoe onafhankelijk?

Ze zal de aanbevelingen van de "ervaren" betrokken procureurs aanvaarden. Dat was trouwens altijd al haar bedoeling, zei ze. Die aanbeveling zal onder meer inhouden of Hillary Clinton moet vervolgd worden.

Lynch weigert evenwel helemaal afstand te nemen en het onderzoek naar een onafhankelijke procureur over te hevelen. "Terwijl ik geen enkele rol speel in de uitwerking ervan, zal ik op de hoogte gehouden worden", zei ze.

Vraag is dan, voor de oppositie, hoe onafhankelijk de aanbevelingen van de procureurs zullen zijn tegenover een baas die vriendelijke ontmoetingen heeft met een betrokkene. Die procureurs zijn bijvoorbeeld voor hun promotie afhankelijk van die baas.

De zaak is van des te meer belang omdat een criminele vervolging de presidentscampagne van Clinton overhoop zal halen, volgens sommigen zelfs onmogelijk zal maken.

De timing van het FBI-onderzoek is onduidelijk. De meeste directe medewerkers van Hillary zijn ondervraagd. Een van hen, de persoon verantwoordelijk voor de server, weigert aan het onderzoek mee te werken. Hillary Clinton zelf moet nog ondervraagd worden.

Onze partners