Lopen Oekraïense soldaten over naar pro-Russische kamp?

16/04/14 om 12:25 - Bijgewerkt om 13:59

De spanningen in het oosten van Oekraïne lopen hoog op. In de buurt van de stad Kramatorsk rijden volgens verslaggevers ter plaatse zowel tanks met Oekraïense als met Russische vlaggen rond. Er zijn berichten dat Oekraïense militairen zijn overgelopen naar het pro-Russische kamp.

Lopen Oekraïense soldaten over naar pro-Russische kamp?

© Reuters

Persagentschap Reuters meldt dat tanks van het Oekraïense leger, met de Oekraïense vlag op, de stad Kramatorsk zijn binnengereden. In Slavjansk, 15 km verder, rijden tanks met Russische vlaggen rond. De soldaten worden er door lokale bewoners toegejuicht met slogans als 'goed gedaan!' en 'Rusland! Rusland!'.

Een fotograaf van AFP stelde vast hoe gepantserde transportvoertuigen met gewapende en gemaskerde mannen die met de Russische en de lokale vlag van Donetsk zwaaiden, van Kramatorsk naar Slavjansk reden. Die stad is sinds zondag onder controle van separatistische rebellen. De mannen op de gepantserde wagens droegen uniformen zonder kentekens, aldus de fotograaf van AFP.

Lopen Oekraïense soldaten over naar pro-Russische kamp?

© Reuters

Overgelopen of veroverd?

Volgens de Engelstalige Oekraïense krant Kyiv Post en het lokale agentschap OstroV waren de gepantserde wagens betrokken bij de antiterroristische operatie die de Oekraïense interim-president Aleksandr Toertsjinov dinsdag tegen de separatisten heeft gelanceerd.

Kyiv Post berichtte op gezag van journalisten ter plaatse dat 'tanks van kamp wisselden'. Of dat al dan niet onder bedreiging gebeurde, is niet bekend.

Eerder meldde het persagentschap Interfax Oekraïne dat gepantserde wagens naar Kramatorsk reden, maar door pro-Russische inwoners omsingeld werden.

Het Oekraïense ministerie van Defensie verklaarde dan weer dat 'geen enkele pantserwagen van het leger op het Oekraïense grondgebied is veroverd'.

Reuters meldt nog dat een Oekraïens gevechtsvliegtuig boven het centrale plein van Slavjansk circuleerde.

Referendum

In de regionale hoofdstad Donetsk zijn volgens AFP gewapende en gemaskerde pro-Russische mannen het stadhuis binnengegaan. Ze stuitten niet op verzet en er werd ook niet geschoten. Hun enige eis is het organiseren van een referendum over de 'federalisering' van Oekraïne.

Separatistische rebellen bezetten sinds 6 april de hoofdzetel van het regionale bestuur in Donetsk.

Burgerloorlog dreigt

Het spierballengerol in Oost-Oekraïne speelt zich af aan de vooravond van diplomatiek overleg in Genève, waar afgevaardigden van Rusland, Oekraïne, de Verenigde Staten en de Europese Unie morgen rond de tafel zitten.

Oekraïne, de EU en de VS beschuldigen Rusland van het opjutten van pro-Russische activisten in het oosten van Oekraïne, maar Moskou ontkent dat.

De Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek beschuldigt Rusland ervan een 'nieuwe Berlijnse Muur' te bouwen in Europa. Hij is ervan overtuigd dat Rusland een nieuwe Koude Oorlog wil.

Lees meer over:

Onze partners