Loon Poetin bijna verdrievoudigd

14/04/14 om 15:24 - Bijgewerkt om 15:48

Met een loon van 74.000 euro in 2013 moest de Russische president Vladimir Poetin het met veel minder stellen dan zijn Russische collega's die honderdduizenden tot miljoenen euro's verdienen. Het Kremlin maakt nu bekend dat het loon van Poetin met 2,65 vermenigvuldigd wordt.

Loon Poetin bijna verdrievoudigd

Het loon van de Russische president Poetin wordt bijna verdrievoudigd © Reuters

Het loon van de Russische president Vladimir Poetin en zijn premier Dmitri Medvedev zal met 2,65 vermenigvuldigd worden. Dat blijkt uit een decreet dat het Kremlin maandag verspreidde. Poetin verdiende in 2013 minder dan zowel Medvedev als zijn raadgevers en het merendeel van de ministers.

Poetin kreeg vorig jaar 3,7 miljoen roebel uitgekeerd als loon (74.000 euro), wat minder is dan in 2012. Medvedev kon rekenen op 4,3 miljoen roebel (85.800 euro). De sterke man van het Kremlin verdiende ook minder dan de helft van het loon van zijn woordvoerder Dmitri Peskov (9,2 miljoen roebel, 185.000 euro). Woordvoerder Peskov legde aan radiozender Echo van Moskou uit dat de opslag voor Poetin een "inhaalmanoeuvre" is. Poetin en Medvedev konden niet rekenen op de loonopslagen die andere politici en ambtenaren van het Kremlin en de regering eerder gekregen hadden, klinkt het.

74.000 vs. 5 miljoen euro

Een vergelijking: vicepremier Igor Shuvalov zag vorig jaar 241 miljoen roebel op zijn bankrekening verschijnen, goed voor 5 miljoen euro. De inkomsten voor het gezin Shuvalov mag u nog eens verdubbelen, want de vrouw van de vicepremier verdient ongeveer evenveel. Oleg Belaventsev, die Poetin vertegenwoordigt in het Federaal District van de Krim, verdiende 79,5 miljoen roebel (1,5 miljoen euro). Nikolai Patrushev, secretaris bij de Veiligheidsraad in Rusland, kreeg een loon van 35,5 miljoen roebel (694.000 euro). Zijn assistent, Alexei Pavlov, verdiende net iets meer.

Ook uit de lonen van tal van andere ambtenaren bleek dat Poetin en Premier Medvedev veel minder verdienen. Op sociale media werd spottend gereageerd op die 'arme' ambtenaren. Maar of Poetin ook daadwerkelijk arm is, valt te betwijfelen. Geruchten over een weelderige rijkdom achtervolgen hem al jaren. Zo zou hij 40 tot 70 miljard dollar (30 tot 50 miljard euro) waard zijn, wat hem tot een van de rijkste mensen op Aarde zou maken. Volgens Maeve McClenaghan van hetBureau of Investigative Journalism leidt Poetin een luxueus bestaan met jachten, paleizen en dure horloges. Zijn laag inkomen kwam goed uit als politiek middel voor zijn campagnes tegen corruptie in Rusland.

Meer bezitten, minder verdienen

De cijfers zijn opvallend maar er is een verklaring voor. In Rusland moet men aangifte doen van alle private inkomsten, huizen en auto's. Ambtenaren zoals vicepremier Dmitry Kozak verklaren dat ze in een klein huis wonen en geen auto bezitten, waardoor ze netto een groter deel van hun loon overhouden. Premier Medvedev heeft drie auto's en een appartement van 368 vierkante meter, Poetin bezit twee vintage Volga wagens en een jeep van het eveneens Russische automerk Niva. Maar nu krijgen zowel Medvedev als Poetin opslag waardoor het verschil met hun collega's een stuk kleiner zal zijn.

Onlangs raakte ook het loon van Poetins ambtgenoot Barack Obama bekend. De Amerikaanse president en zijn First Lady verdienden in 2013 zo'n 481.098 dollar, wat neerkomt op ongeveer 345.000 euro. Hun loon is wel met 120.000 dollar (87.000 euro) gedaald in vergelijking met het jaar voordien en met 310.000 dollar (224.000 euro) in vergelijking met 2011. Die daling valt te wijten aan de tegenvallende verkoop van hun boeken, 87.500 euro aangifte bij de fiscus en 12 procent van hun inkomsten die Barack en Michelle Obama schonken aan het goede doel. (KVW)

Lees meer over:

Onze partners