London waarschuwt Israël voor eventuele grondoperatie in Gaza

18/11/12 om 14:10 - Bijgewerkt om 14:10

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, heeft Israël gewaarschuwd dat een grondoperatie in Gaza de Joodse staat "een groot deel" van zijn internationale steun zou kunnen "kosten".

London waarschuwt Israël voor eventuele grondoperatie in Gaza

© AFP

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, heeft Israël gewaarschuwd dat een grondoperatie in Gaza de Joodse staat "een groot deel" van zijn internationale steun zou kunnen "kosten". Ook meent hij dat Israël "het conflict op die manier dreigt te verlengen". "De eerste minister en ikzelf hebben bij onze Israëlische collega's benadrukt dat een landoperatie in Gaza Israël een groot deel van zijn internationale steun die het nu heeft, zou kunnen kosten", verklaarde Hague aan Sky News. "Een grondoperatie is voor de internationale gemeenschap veel moeilijker te steunen", luidde het.

De secretaris-generaal van de Arabische Liga, Nabil al-Arabi, trekt dinsdag dan weer naar Gaza aan het hoofd van een ministeriële delegatie, zo meldt de pan-Arabische organisatie. De beslissing om de missie te sturen werd genomen tijdens een vergadering van de Arabische ministers van Buitenlandse Zaken in Caïro.

Nood aan geneesmiddelen
Ondertussen heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een dringende oproep gedaan om 10 miljoen dollar (7,8 miljoen euro) in te zamelen om de komende drie maanden medisch materiaal en medicijnen te kunnen leveren aan Gaza, waar de meeste geneesmiddelenvoorraden uitgeput raken.

"De WHO lanceert een oproep aan de internationale en regionale gemeenschap voor dringende financiële steun om levensreddende geneesmiddelen te kunnen leveren vanwege de al bestaande schaarste, alsook noodmateriaal om de gewonden en chronisch zieken te verzorgen", luidt het.

De WHO stelt "diep bezorgd te zijn over de escalatie van de situatie in de Gazastrook en in Israël en door de impact ervan op de gezondheid en het leven van de burgerbevolking in de regio". (Belga/INM)

Onze partners