Londense metro staakt voor 48 uur

05/02/14 om 01:35 - Bijgewerkt om 04:51

In Londen is een 48-urenstaking begonnen bij de metro. Het personeel neemt het niet dat burgemeester Boris Johnson alle bemande kassa's wil sluiten en 750 banen schrappen.

Londense metro staakt voor 48 uur

De Londense 'tube' zal er de komende twee dagen verlaten bij liggen. © REUTERS

Waarnemers verwachten woensdag en donderdag veel hinder voor de reizigers. Tientallen metrostations blijven gesloten. Op bijna alle metrolijnen ligt het verkeer stil. Ook de bussen in Londen rijden niet en de veerdiensten op de Theems liggen stil. Werkgever London Underground probeert wel extra bussen in te zetten om reizigers toch op hun bestemming te krijgen.

Veiligheid

Volgens de vakbond is er juist meer personeel nodig om de veiligheid van het systeem te kunnen waarborgen. Kwetsbare gebruikers van de metro zouden de dupe van de bezuinigingen kunnen worden.

Londen Underground zegt dat er geen gedwongen ontslagen hoeven te vallen als mensen flexibel zijn en bereid zijn om een andere functie te vervullen. De veiligheid zou niet in gevaar komen omdat er meer medewerkers op het perron zouden staan, in plaats van achter de kassa. Daarnaast wil de metro vijf metrolijnen 24 uur per dag gaan exploiteren. Nu rijden er tijdens de nacht nog geen treinen.

Nieuwe staking mogelijk

Als de vakbonden en de werkgever geen akkoord bereiken, komt er ook volgende week een 48 urenstaking. De Londense metro, de oudste ter wereld, vervoert dagelijks ongeveer 3 miljoen reizigers. (Belga/TV)

Onze partners