Londen wil vetorecht in ruil voor verdragswijziging

© Reuters

De Britse eerste minister David Cameron vraagt om het vetorecht bij beslissingen over de interne markt van de Europese Unie. In ruil daarvoor zou hij instemmen met veranderingen in verdragen van de Europese Unie over begrotingsdiscipline.

Cameron zou om het vetorecht gevraagd hebben in een ontmoeting met de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel, kort voor aanvang van de eurotop in Brussel. In een andere ontmoeting met de Italiaanse eerste minister Mario Monti zou Cameron om “waarborgen” voor de belangen van de Londense City gevraagd hebben.

Volgens diplomaten zijn de eisen van Cameron onaanvaardbaar voor ‘Merkozy’. De Duitse en Franse regeringsleiders ijveren voor een deal met enkel de 17 lidstaten van de eurozone, indien een akkoord met de 27 EU-leden over verdragswijziging niet mogelijk zou zijn.

Hard tegen hard
De Europese leiders hebben er op de Europese top alles voor over om de eurozone – en bij uitbreiding de hele Unie – te vrijwaren. De manier om dat doel te bereiken, is veel minder duidelijk.

Diplomaten winden er geen doekjes om: het zal hard tegen hard gaan op de Europese top. De staatshoofden en regeringsleiders gaan donderdag ongetwijfeld de nacht in, mogelijk kloppen ze ook vrijdag overuren. “Voor het eerst heeft Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, het Frans-Duitse koppel Sarkozy en Merkel niet aan zijn kant. Het zal op de top een stevig rondje armworstelen worden.”

De tegenstellingen zijn legio. Er zijn de Duitse vraag om meer begrotingsdiscipline en het Franse verzoek om meer solidariteit. De 17 landen van de eurozone willen nog meer gaan samenwerken, de niet-eurolanden vrezen buitengesloten te worden. De Franse president Nicolas Sarkozy wil dat de EU-lidstaten de touwtjes in handen houden, de Europese federalisten willen het supranationale niveau meer bevoegdheden toekennen.

Hoe dan ook ziet het ernaar uit dat het Frans-Duitse compromisvoorstel een centraal discussiepunt wordt. Merkel en Sarkozy kwamen maandag overeen hoe zij de eurozone overtuigend willen versterken, maar leken daarbij maar weinig rekening te houden met de voorstellen van Herman Van Rompuy. Hij kwam woensdag met een tussentijds verslag over hoe hij vindt dat de eurozone moet worden hervormd. Daarvoor pleegde hij overleg met de 27 EU-lidstaten en puurde daar een tekst van vijf pagina’s uit.

‘Merkozy’ vs. Van Rompuy
Op vele punten zitten Merkel en Sarkozy op dezelfde lijn als Van Rompuy, op enkele fundamentele onderdelen zijn de verschillen echter groot. Zo wil ‘Merkozy’ tegen maart 2012 een nieuw Europees verdrag of nieuwe afspraken tussen de 17 landen van de eurozone, terwijl Van Rompuy een snellere aanpak bepleit die volgens Berlijn en Parijs niet voor voldoende begrotingsdiscipline zal zorgen.

Volgens diplomaten zal het voor Van Rompuy gemakkelijker zijn om Sarkozy in zijn richting te doen opschuiven dan Merkel. “De Duitse bondskanselier heeft op het vlak van begrotingsdiscipline al serieuze toegevingen gedaan aan Sarkozy,” luidt het. “Als ze ook op het punt van de verdragswijziging concessies doet, zal ze in eigen land voor grote problemen komen te staan. Merkel zal op de top ongetwijfeld de forcing voeren.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content