Londen schort vluchten naar Sharm el-Sheikh op, VS noemen bom ‘waarschijnlijkste oorzaak’ van crash

Vliegtuigcrash Egypte © Reuters

‘We zijn bang dat de vliegtuigcrash veroorzaakt is door een bom. Bijgevolg hebben we beslist om vluchten tussen Sharm el-Sheikh en Groot-Brittannië uit voorzorg op te schorten’, aldus een woordvoerder van de Britse premier David Cameron. Ook de Amerikaanse inlichtingendiensten gaan uit van een bom als meest waarschijnlijke oorzaak.

Groot-Brittannië vreest dat een bom de crash veroorzaakt heeft van het Russische vliegtuig in de Egyptische Sinaï-woestijn. Terreurgroep IS eiste de verantwoordelijkheid ervoor op. De Britse regering heeft daarom beslist om vluchten tussen Sharm el-Sheikh en Groot-Brittannië op te schorten.

‘We kunnen nog niet formeel zeggen waarom het vliegtuig is neergestort’, zei een woordvoerder van premier David Cameron. ‘Maar vanwege de nieuwe informatie zijn we bang dat de crash van het vliegtuig veroorzaakt is door een bom. Bijgevolg hebben we beslist om vluchten tussen Sharm el-Sheikh en Groot-Brittannië uit voorzorg op te schorten.

‘Dit zal de tijd geven aan de Britse luchtvaartexperts, die op dit moment op weg zijn naar Sharm el-Sheikh, om de veiligheidsmaatregelen te analyseren ter plaatse in de luchthaven en na te gaan of bijkomende maatregelen nodig zijn’, zei de woordvoerder. Volgens hem zou de operatie ‘deze nacht afgerond’ moeten zijn. David Cameron, die overigens de Egyptische president donderdag in Londen ontmoet, zou woensdagavond nog een crisisvergadering bijwonen.

‘Als een baksteen’

Volgens de Amerikaanse tv-zenders CNN en NBC hebben leden van Amerikaanse inlichtingendiensten officieel aangegeven dat een bom de meest waarschijnlijke oorzaak was van de vliegramp.

“Er is een ondubbelzinnig gevoel dat het explosief tussen de bagage of via de catering in het vliegtuig geplaatst werd”, zo verklaart een anoniem gehouden bron, die IS aanwijst als evidente leverancier van de bom. Het zou echter de eerste keer zijn dat IS een bom op een passagiersvliegtuig plaatst.

De mensen die op NBC en CNN het woord namen, deden dat anoniem maar officieel. Ze gaven hun commentaar op basis van analyses van satellietgegevens en eerste onderzoekingen aan de grond. Het toestel viel 20 minuten na opstijgen als een baksteen uit de lucht, aldus een specialist op CNN. Dat is volgens hem het geval bij een bomaanslag en niet bijvoorbeeld bij panne. Hij voegde daar wel aan toe dat het om een voorlopige conclusie gaat, en niet om een ‘officieel’ standpunt van de VS.

Ook Nederland schort vluchten op

Ook de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen vliegen tot zondag niet van en naar de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh. Ook wordt niet gevlogen boven het noorden van de Sinaï. Nederland wacht op de uitkomsten van het Brits onderzoek naar de veiligheidssituatie van het vliegveld van Sharm al-Sheikh. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie bekendgemaakt.

Het besluit volgde na overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), de inlichtingendienst (AIVD), de luchtvaartmaatschappijen en het ministerie van Buitenlandse Zaken over de vliegtuigcrash van zaterdag in Egypte. Ook was er contact met de Britse autoriteiten.

Bewijsmateriaal

De Egyptische tak van IS, de ‘Provincie Sinaï’, bevestigde vandaag dat ze verantwoordelijk is voor de ramp. Vijf dagen geleden zei de terreurgroep al dat ze het vliegtuig ‘liet neerstorten.’ Maar de terreurgroep zei ook dat het niet aan haar was om daar het bewijs van te leveren en dat ze dat zal doen wanneer ze dat wil. Bij de crash kwamen 224 personen om.

Het Egyptische ministerie van Burgerluchtvaart benadrukt dat het onderzoek naar de zwarte doos loopt. Mogelijk maakt die meer duidelijk over de oorzaak van de crash.

Jetair en Thomas Cook

Het is nog niet duidelijk of de Belgische touroperators de Britten zullen volgen. Zowel Jetair als Thomas Cook heeft op donderdag een vlucht in Sharm el-Sheikh. Bij Jetair wordt de situatie op dit moment bekeken, maar er is volgens woordvoerder Hans Vanhaelemeesch nog geen beslissing genomen.

Thomas Cook zegt zich te schikken naar het reisadvies van Buitenlandse Zaken, dat niet gewijzigd werd. De maatschappij wacht af hoe de toestand evolueert, maar nam wel al extra veiligheidsmaatregelen. Zo wordt niet meer over de Sinaï-woestijn gevlogen en aanvaardt de maatschappij geen lastminutebagage aan boord.

Buitenlandse Zaken in Brussel heeft het reisadvies voor Sharm el-Sheikh inderdaad niet gewijzigd, want wacht op de ‘concrete conclusies van het onderzoek’. ‘Maar we volgen het van heel nabij op’, zegt woordvoerder Michael Mareel. (Belga/AVE/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content