Londen en Brussel roepen ambassadeur uit Damascus terug

06/02/12 om 20:49 - Bijgewerkt om 20:49

Londen en Brussel roepen allebei hun ambassadeur terug uit Damascus voor een gesprek en overleg. Ze verbreken wel niet de diplomatieke banden met het regime van dictator Bashar Al-Assad.

Londen en Brussel roepen ambassadeur uit Damascus terug

© Belga

Londen heeft zijn ambassadeur in Damascus voor overleg teruggeroepen maar dat betekent niet het verbreken van de diplomatieke betrekkingen met Syrië. "Wij zullen overblijvende kanalen met het Syrische regime gebruiken om onze afschuw duidelijk te maken omtrent het geweld dat voor de geciviliseerde wereld absoluut onaanvaardbaar is", zei minister van Buitenlandse Zaken William Hague in het parlement.

Hij zei ook de Syrische ambassadeur in Londen te hebben ontboden om hem deze boodschap over te brengen. "Ondanks onze verslechterende relaties met de Syrische regering zien we het als onze plicht de veiligheid van haar ambassade en haar personeel in Londen te verzekeren", zei Hague. "Wij verwachten van de Syrische regering dezelfde bescherming te verlenen voor onze ambassade in Damascus".

België roept ambassadeur terug voor gesprek

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) roept de Belgische ambassadeur in Syrië terug voor onmiddellijk overleg. Dat meldt Buitenlandse Zaken.

Reynders dringt er ook bij de Catherine Ashton, de Europese Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken, op aan om met de 27 EU-lidstaten te overleggen over de veiligheid van de diplomatieke posten in Syrië en over maatregelen die zouden kunnen genomen worden om de situatie te verbeteren.

Polen vertegenwoordigt na sluiting ambassade VS-belangen in Syrië

Na de sluiting van de Amerikaanse ambassade in Damascus neemt Polen de consulaire opvang van Amerikaanse burgers in Syrië over en vertegenwoordigt er voorlopig de Amerikaanse belangen. Dat deelde het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken in Warschau mee.

Een overeenkomstig akkoord zou tussen diplomaten van beide landen reeds zondag ondertekend zijn, luidde het. Polen had al van 1991tot 2003 de Amerikaanse belangen in Irak diplomatiek vertegenwoordigd.

State Department in Washington trok zijn ambassadeur Robert Ford uit Syrië terug. De regering van de Syrische president Bashar al-Assad heeft bijkomende veiligheidsmaatregelen ondanks de dreigende veiligheidssituatie geweigerd, luidde het argument. (Belga/SD)

Onze partners