LIVESTREAM: Herman Van Rompuy geeft fakkel door aan Donald Tusk

01/12/14 om 10:36 - Bijgewerkt om 10:36

Vandaag geeft Europees president Herman Van Rompuy de bevoegdheid van president van Europa door aan Donald Tusk, zijn Poolse opvolger. Volg het hier en nu LIVE.

LIVESTREAM: Herman Van Rompuy geeft fakkel door aan Donald Tusk

Donald Tusk en Herman Van Rompuy © BELGA

Donald Tusk treedt vanaf vandaag 1 december in de voetsporen van Herman Van Rompuy als voorzitter van de bijeenkomsten van de staatshoofden en regeringsleiders.

In zijn eerste toespraak noemde de ontroerde Pool zijn verkiezing tot voorzitter 'zeer belangrijk voor mijn land'. Hij zong ook uitgebreid de lof over zijn voorganger Van Rompuy: 'een meester in zijn vak' die hem 'leerde hoe er in Europa compromissen moeten gemaakt worden'.

Pro-Europese koers

De 57-jarige Tusk heeft net als vele Poolse politici een verleden als actief lid van de dissidente vakbond Solidarnosc. Als leider van het liberaal-conservatieve Burgerplatform versloeg hij in 2007 de eurosceptische partij Recht en Rechtvaardigheid van de broers Kaczynski en sindsdien voer hij met Polen een uitgesproken pro-Europese koers. Hij geniet ook aanzien voor de wijze waarop hij zijn land doorheen de financiële en economische crisis loodste.

Kritikasters verwijten Tusk een gebrekkige kennis van het Engels en het Frans. Tusk beloofde alvast dat hij vanaf december de pers in het Engels te woord zal staan.

Opvallend is voorts dat Tusk ook de bijeenkomsten van de staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden zal leiden. Polen is nochtans nog geen lid van de eurozone.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Onze partners