LIVE: De Europese noodhulp voor Spanje

© Reuters

Spanje krijgt als vierde Europese land noodhulp: 100 miljard euro voor haar banken. Volg live het nieuws over de Spaanse economie, goed voor 12 procent van het BBP van de eurozone

15:00 Het IMF en de Verenigde Staten laten weten tevreden te zijn met Spanje’s beslissing steun te vragen voor zijn banken. Chritine Lagarde, hoofd van het IMF, noemt de omvang van de steun een garantie op een volledige tegemoetkoming aan de noden van de Spaanse banken.

Ook bij de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner was blijdschap te noteren: de beslissing is “belangrijk voor de gezondheid van de Spaanse economie en een concrete stap naar een financiële unie, die cruciaal is voor de veerkracht van de eurozone”.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zegt ervan uit te gaan dat de steun die Spanje heeft gevraagd, de enige steun zal zijn voor Spanje: “Spanje is op goede weg. Er zijn grote structurele maatregelen genomen.”

13:03 Volgens de Spaanse regeringsleider Mariano Rajoy heeft Spanje dankzij zijn hervormingen “een interventie van buitenaf” in de economie van het land vermeden. Hij benadrukte dat het land zonder de maatregelen van de afgelopen vijf maanden meer dan alleen hulp voor de banken nodig zou hebben gehad.

De eurolanden willen Spanje bij de redding van zijn banken steunen met leningen tot 100 miljard euro, zo raakte bekend. Rajoy sprak op de persconferentie van “een overwinning voor de geloofwaardigheid van de euro”. De Spaanse premier zei dat de regering zal doorzetten met haar economische en financiële hervormingen.

Rajoy zei ook nog dat hij het was die “druk heeft uitgeoefend” bij zijn Europese partners om hulp te krijgen voor de banken, en niet omgekeerd. “Nu de situatie opgelost is”, zei Rajoy dat hij naar Polen trekt voor de wedstrijd Spanje-Italië op het EK Voetbal in Polen.

12:47 De Tijd meldt dat uit een peiling van El País blijkt dat 78 procent van de Spanjaarden Rajoy niet vertrouwt. 63 procent van zijn landgenoten heeft geen goed woord over hoe hij zijn land leidt. Bij de oppositie valt niet te juichen: de socialistische oppositieleider Alfredo Pérez Rubalcaba wordt door maar liefst 85 procent van de Spanjaarden gewantrouwd. Vorig jaar was hij nog de populairste socialistische politicus.

12:25 Rajoy sneert in zijn persconferentie naar zijn socialistische voorgangers: “Had Spanje eerder gedaan wat het nu doet, dan waren we nooit zo in de problemen geraakt”

12:20 Op een persconferentie noemt de Spaanse premier Mariano Rajoy enkele instrumenten om zijn land uit het slop te halen: een gebrotingsevenwicht, de openbare financiën van alle besturen in het land saneren, de arbeidsmarkt hervormen (als een van de structurele hervormingen om de economie te flexibiliseren en de concurrentiekracht te vergroten) en de financiële sector hervormen.

11:26 De Griekse ex-premier Papademos geeft de Spanjaarden een lesje mee: ‘#Spain has failed to learn from #Greece that a denial #IMF #EU support being negotiated 24hrs before announcing a deal hints lack of control’

10:41 Net als hoofdredacteur Johan Van Overtveldt stelt econoom Ivan Van de Cloot zich op Twitter vragen bij de aanpak van Spanje: “Spanje leent aan helft rente Ierland en zonder voorwaarden. Groot land versus klein land. All animals are equal…”

09:45 In een opinie op Knack.be fileert Stephen Bouquin, professor sociale wetenschappen aan universiteit van Evry, de analysten van de (euro)crisis, “die er geen belang bij hebben hun standpunten in vraag te stellen”: “De onbegrepen chief economist van het IMF klonk steeds meer zoals de onheilspellende analyses van allerlei obscure marxistische propaganda-blaadjes. Toch raar, of niet?”

09:20 Econoom Geert Noels reageert op Twitter snedig op het hulppakket: “We redden niet de Spaanse banken, we redden een corrupt Spaans banksysteem.”

09:00 De Europese Commissie spreekt haar vertrouwen uit in Spanja, dat na de eerder aangekondigde begrotingsdiscipline en bezuinigingen, nu ook de financiële sector “diepgaand” hervormd zal worden door de Spaanse overheid.

De Commissie verwelkomde dan ook de Spaanse hulpvraag ter hervorming van de financiële sector en het positieve antwoord van de andere eurolanden.

08:15 Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) zegt op Radio 1 in De Ochtend dat vooral de markten moeten geloven dat met de Europese steun aan de Spaanse bankensector Spanje haar budgettaire problemen kan oplossen. Het deel dat België zal moeten leveren, bedraagt volgens Vanackere ongeveer 4 procent. “Spanje heeft duidelijk gemaakt dat het zijn budgettaire problemen zelf oplost. De voorwaarden voor de lening hebben dan ook uitsluitend betrekking op de bancaire sector”, aldus Vanackere. Over de voorwaarden voor de hulp moet nog onderhandeld worden.

Of de steun voor enkel de bancaire sector genoeg zal zijn? “De markten zijn de echte jury. Een tekort van acht procent wegwerken zal zware en moeilijke uitdaging zijn, maar Spanje wil zijn boontjes zelf doppen.”

Vanwaar het geld moet komen, is nog niet 100 procent duidelijk: het Europese noodfonds (EFSF) of het nieuwe mechanisme ESM. Komt een kwart van de inspanning uit het EFSF, dan heeft dat voor de Belgische schuld een impact van zo’n 1 miljard euro. Vanackere benadrukt dat het een lening is (die tot 100 miljard euro kan bedragen), die terugbetaald zal moeten worden.

08:00 Spanje krijgt 100 miljard euro van Europa om haar banken te redden. Knack- en Trendshoofdredacteur Johan Van Overtveldt formuleert drie kritische bedenkingen: Hoe zal dit allemaal gemonteerd worden? Welke voorwaarden zijn er verbonden aan deze krediettoezegging van 100 miljard euro? Er wordt door Europa duidelijk met twee maten en twee gewichten gemeten. Ook de impact voor België analyseert Van Overtveldt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content