Litouwen

22/05/14 om 06:43 - Bijgewerkt om 06:43

Naar aanleiding van de Europese verkiezingen sprak Knack.be met 27 experten uit evenveel EU-landen over de campagne, het EU-lidmaatschap en de prioriteiten na de verkiezingen.

Litouwen

Lid sinds: 2004

Aantal parlementszetels: 12

52% van de bevolking zegt de EU te vertrouwen.

Hoe verloopt de Europese campagne?

Sinds de eerste parlementsverkiezingen van 2004 krijgen de Europese verkiezingen steeds minder aandacht. Toch zal de opkomst deze keer redelijk hoog liggen, omdat we op dezelfde dag ook presidentsverkiezingen hebben.

Is EU-lidmaatschapvoor uw land de voorbije jaren voordelig geweest?

Daarover bestaat weinig discussie. Vooral het openen van de Europese markt is zeer voordelig geweest voor onze economie en werkgelegenheid. Ook de invoering van de euro zal volgens onze nationale bank vooral positieve effecten hebben. Er is wel een zekere ongerustheid voor inflatie door afrondingseffecten.

Neemt het euroscepticisme toe in uw land?

Niet echt. De enige kritiek die bepaalde partijen formuleren, heeft te maken met de munt. Volgend jaar voert Litouwen de euro in, maar zelfs daar gaat de discussie vooral over de timing. Er is geen enkele partij die zich tegen de toetreding zelf keert.

Wat moet na de verkiezingen voor de Europese Unie de absolute prioriteit worden?

De eengemaakte markt, waarbij alle EU-lidstaten ongestoord handel kunnen drijven, is nog steeds niet af. Er zijn nog teveel administratieve barrières en blokkeringsmechanismen op nationaal niveau. Ook op het gebied van begroting moet Europa meer controle kunnen uitvoeren, zodat alle lidstaten dezelfde fiscale regels volgen.

Ramunas Vilpi¨auskas (Universiteit van Vilnius)

Onze partners