Linkse partijrebel Jeremy Corbyn verkozen tot voozitter Labour

12/09/15 om 13:06 - Bijgewerkt om 13:50

Jeremy Corbyn is verkozen tot de nieuwe leider van de Britse Labourpartij en volgt zo Ed Miliband op.

Linkse partijrebel Jeremy Corbyn verkozen tot voozitter Labour

Jeremy Corbyn, Labour © Reuters

Jeremy Corbyn is verkozen tot de nieuwe voorzitter van de Britse Labourpartij en volgt Ed Miliband op. Hij kreeg 59,3 procent van de stemmen en liet zijn drie rivalen Andy Burnham, Yvette Cooper en Liz Kendall achter hem. Dat blijkt uit de resultaten die in Londen zijn bekendgemaakt tijdens een buitengewoon partijcongres.

Corbyn was gedoodverfd favoriet bij de bookmakers. Aanvankelijk gold de linkse partijrebel nog als kansloos, maar won de laatste weken aan populariteit. Burnham was de favoriet bij het begin van de race.

De verkiezing van de nieuwe Labourleiding was begonnen op 14 augustus. Ongeveer 554.000 Labour- en vakbondsleden en voor het eerst ook geregistreerde aanhangers van de partij mochten een stem uitbrengen. Als vicevoorzitter kozen ze parlementslid Tom Watson.

Na zijn overwinning pleitte de 66-jarige voor een 'betere en rechtvaardige samenleving.' Hij wil een einde aan de besparingskoers van de regering, hogere belastingen voor rijken en de afschaffing van Britse kernwapens. Corbyn heeft veel tegenstanders binnen zijn partij. (Belga/AVE)

Onze partners