Links komt na 15 jaar weer aan de macht in Malta

10/03/13 om 13:17 - Bijgewerkt om 13:17

In Malta komt links na 15 jaar oppositie weer aan de macht. De Labour-partij van de 39-jarige econoom Joseph Muscat heeft de parlementsverkiezingen in het kleinste euroland gewonnen.

Links komt na 15 jaar weer aan de macht in Malta

© AFP

In Malta komt links na vijftien jaar in de oppositie weer aan de macht. De Labour-partij van de 39-jarige econoom Joseph Muscat heeft de parlementsverkiezingen in het kleinste euroland overtuigend gewonnen.Volgens de eerste resultaten behaalde Labour 55 procent van de stemmen, tegenover 43 procent voor de regerende conservatieve Nationalistische Partij van premier Lawrence Gonzi. Die leidt zijn partij en de regering sinds 2004 en mikte op een derde mandaat.

Gonzi heeft zijn nederlaag al toegegeven, zei toekomstig regeringsleider Joseph Muscat tegenover televisiezender One-TV. Gonzi neemt de volledige verantwoordelijkheid voor de nederlaag van zijn partij en zal zich volgend jaar niet herkiesbaar stellen als partijleider.

Economie

Malta is de kleinste en een van de best draaiende economieën van de eurozone. De werkloosheid en de overheidsschuld zijn er relatief laag. Toch heeft Muscat beloofd de economie een zetje te geven en de politiek sterk verdeelde bewoners weer te verenigen.

Lees meer over:

Onze partners