Lijken van drie vermiste Israëlische jongens gevonden

30/06/14 om 20:02 - Bijgewerkt om 23:51

De drie Israëlische tieners die eerder deze maand op de Westelijke Jordaanoever verdwenen, zijn dood teruggevonden. Dat meldt het Israëlische leger.

Lijken van drie vermiste Israëlische jongens gevonden

© Reuters

De sinds meer dan twee weken op de Westelijke Jordaanoever vermiste Israëlische jongeren zijn dood. Hun lijken werden onder een hoop stenen op een veld in de omgeving van Hebron gevonden. Dat berichtte de Israëlische televisie.

Israël beschuldigt de Palestijnse organisatie Hamas achter de ontvoering schuil te gaan. De jongeren zijn blijkbaar kort na hun ontvoering doodgeschoten, luidde het in het bericht. De speurtocht naar de vermoedelijke daders wordt voortgezet. De geheime dienst heeft twee leden van Hamas als daders genoemd. Ten noorden van de stad Hebron zijn sterke troepenconcentraties gezien, aldus de Israëlische radio. Het is tot een schotenwisseling met Palestijnen gekomen.

Ook in het gebied rond het stadje Chalchul is het tot gewelddadige confrontaties tussen leger en Palestijnen gekomen. De stad Hebron werd afgesloten. Sinds de verdwijning van de jongeren op weg naar huis op 12 juni heeft het Israëlische leger tijdens razzia's naar eigen zeggen rond de 420 Palestijnen opgepakt, de meesten onder hen leden van Hamas.

De Franse president Francois Hollande en de Britse premier David Cameron veroordelen de moord ten scherpste. Terwijl Hollande van een "laffe" moord sprak, veroordeelde Cameron de "vreselijke en niet goed te praten daad van terreur". Hij is "ten zeerste bedroefd", aldus de Britse premier. Cameron en Hollande brachten de families van de drie jongeren hun medeleven over. Ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius toonde zich "geschokt" over het nieuws van de moord op de drie jongeren. Hij sprak van een "afschuwelijke, laffe en barbaarse misdaad."

Ook de Amerikaanse president Barack Obama en paus Franciscus hebben de moord op de drie ontvoerde Israëlische jongeren scherp veroordeeld. "De Verenigde Staten veroordelen deze daad van terrorisme tegen drie onschuldige jongeren ten zeerste", meldt Obama in een persbericht. Paus Franciscus noemt het een "onaanvaardbare en afschuwelijke misdaad". "De moord op de Israëlische jongeren is verschrikkelijk en dramatisch", stelt hij. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners