Lijken blijven liggen rond kerncentrale Fukushima

31/03/11 om 14:22 - Bijgewerkt om 14:22

De autoriteiten onderzoeken hoe ze de lichamen kunnen bergen zonder dat politiemensen, artsen en nabestaanden worden blootgesteld aan radioactieve straling.

Lijken blijven liggen rond kerncentrale Fukushima

© Reuters

In de geëvacueerde zone van 20 kilometer rond de getroffen kerncentrale Fukushima Daiichi in Japan liggen nog zeker 1.000 lichamen van slachtoffers van de aardbeving en tsunami van 11 maart. De autoriteiten kunnen ze niet bergen wegens radioactieve besmetting.

Dat meldt het Japanse persagentschap Kyodo onder aanhaling van de politie. De autoriteiten onderzoeken hoe ze de stoffelijke resten kunnen bergen zonder dat politiemensen, artsen en nabestaanden worden blootgesteld aan radioactieve straling.

Het officiële dodental van de aardbeving en tsunami stond woensdag op meer dan 11.400. Drie weken na de ramp zijn nog steeds meer dan 16.000 mensen als vermist opgegeven.

Radioactiviteit

De uitbater van Fukushima Daiichi meldde donderdag dat het zeewater nabij de kerncentrale liefst 4.385 keer meer radioactief jodium bevat dan de wettelijk toegelaten norm.

De Japanse regering bekijkt noodmaatregelen om ervoor te zorgen dat er geen radioactiviteit meer vrijkomt uit de beschadigde kerncentrale. Zo circuleert een piste om de reactoren met een speciaal net af te dekken. Na Greenpeace dringt nu ook het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) er bij de Japanse regering op aan om de evacuatiezone rond de kerncentrale uit te breiden.

In het dorp Iitate op zo'n 40 kilometer van de beschadigde reactoren, werden volgens experts van het IAEA hoge stralingsniveaus gemeten.

Ontmanteld

De Japanse premier Naoto Kan heeft donderdag bevestigd dat de kerncentrale van Fukushima ontmanteld zal worden. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners