Liever de gevangenis dan het leger

© Reuters

Elk jaar weigeren een honderdtal Israëlische schoolverlaters de verplichte legerdienst.

Elk jaar weigeren een honderdtal Israëlische schoolverlaters de verplichte legerdienst. Twee van hen zijn volgende week op bezoek in Antwerpen.

Ze noemen zich Shministim, Hebreeuws voor ‘schoolverlaters’. Maar wat hen onderscheidt van de andere Israëlische jongvolwassenen is hun vastberadenheid om te verzaken aan de verplichte legerdienst.

Or Ben David, een meisje van negentien, en Yuval Auron Yarlicht, een jongen van twintig jaar, komen op uitnodiging van de Antwerpse vereniging Derde Partij getuigen over de moeilijkheden die ze zich op de hals halen.

Wie zoals zij de oproepingsbrief van het Israëlische leger naast zich neerlegt, belandt voor vier weken in de gevangenis. Daar worden de dienstweigeraars verplicht een legeruniform te dragen, tenzij ze er ook nog een verblijf in een isoleercel voor overhebben. Bij hun thuiskomst wacht hen alweer een nieuwe brief. Dat kat- en muisspelletje tussen overheid en gewetensbezwaarde kan makkelijk enkele jaren duren.

De praktijk leert echter dat de Israëlische regering er na een tijdje mee ophoudt. In 2002 werden vijf dienstweigeraars bij wijze van afschrikmiddel voor het groeiende aantal volgelingen tot twee jaar cel veroordeeld. Het resultaat was dat die vijf een veel groter platform kregen om de Israëlische bezettingspolitiek aan te kaarten.

Vandaar dus dat de Israëlische regering zich ervoor hoedt om al te veel weigeraars op te sluiten. Wie enkel problemen heeft met een militaire dienst in een bezet gebied maar wel andere taken wil uitvoeren, wordt doorgaans niet op de vingers getikt. Maar voor de leden van Shministim is een dergelijke tussenweg geen optie.

Net zoals de eerste weigeraars begin jaren zeventig in een brief aan premier Golda Meir schreven, wijzen ze elke militaire actie van de hand.

Veertig jaar geleden kregen de weigeraars geen gehoor. In 2010 wordt er opnieuw een brief verstuurd. Dit keer krijgt huidig premier Benjamin Netanyahu de vraag voorgeschoteld ‘of het mogelijk is om een burgerbevolking militair te besturen zonder dat er sprake is van een dictatuur?’ Negentig jonge Israëli’s hebben de brief al ondertekend. De kans dat ze een antwoord krijgen, is uiterst miniem.

Hannes Cattebeke


INFO: HTTP://3RDPARTY.CANALBLOG.COM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content