Liefde in tijden van afluisterschandalen

01/11/13 om 10:21 - Bijgewerkt om 10:21

Rebekah Brooks, hoofdredactrice van de Britse tabloid News of the World van 2000 tot 2003, heeft zes jaar lang een affaire gehad met haar opvolger Andy Coulson. Dat raakte bekend op de vierde dag van het veelbesproken afluisterproces tegen de sensatiekrant uit de portefeuille van Rupert Murdoch.

Liefde in tijden van afluisterschandalen

Rebekah Brooks en Andy Coulson © EPA

Hoofdredacteurs Rebekah Brooks en Andy Coulson, die later spindoctor werd bij de Britse premier David Cameron, zouden van 1998 tot 2004 een affaire met elkaar hebben gehad tijdens het hoogtepunt van het afluisterschandaal waarin de sensatiekrant News of the World Britse beroemdheden, politici en leden van de koninklijke familie zou hebben afgeluisterd.

Op het proces werd een stukje uit een liefdesbrief van Brooks aan Coulson voorgelezen, die geschreven werd nadat Coulson had geprobeerd om een einde aan de relatie te maken in februari 2004.

De twee waren in die tijd allebei getrouwd. Brooks was sinds 2002 getrouwd met de Britse Eastenders-acteur Ross Kemp van wie ze in 2009 scheidde. Coulson is al dertien jaar getrouwd.

Aanklager Andrew Edis zei dat die onthulling niet bedoeld was om binnen te dringen in hun privéleven, maar om aan te tonen dat de twee een diepe vertrouwensrelatie hadden toen ze samen aan het hoofd stonden van News of the World. "Wat Coulson wist, wist Brooks ook - en omgekeerd. Dat is het punt."

Afluisterteam

Nog op het proces tegen de intussen opgedoekte tabloid raakte bekend dat Brooks een team van onderzoekers aanstelde dat de telefoons van zowel bekende als onbekende Britten moest afluisteren. Het aftappen van telefoons speelde zich in dezelfde periode af als de geheime relatie.

Hiermee bevestigt het parket dat hooggeplaatste verantwoordelijken, zoals Coulson en Brooks, wel degelijk op de hoogte waren van het illegaal aftappen van telefoons. Zijzelf ontkennen dat.

De aanduiding van het afluisterteam gebeurde toen Brooks aan de leiding kwam van de tabloid. In het team zat onder meer privédetective Glenn Mulcaire en oud-journalist Greg Miskiw, die allebei schuldig gepleit hebben.

Eerder raakte al bekend dat Mulcaire sinds 2001 jaarlijks om en bij de 100.000 pond (116.000 euro) betaald werd voor zijn diensten. "De vraag dringt zich op of iemand zich afgevraagd heeft waarom die kerel zoveel betaald werd", aldus aanklager Edis. (TE)

Onze partners