Lidstaten naar Hof van Justitie tegen loonsverhoging eurocraten

29/12/11 om 07:19 - Bijgewerkt om 07:19

De Europese Commissie weigert de lonen van zowat 44.000 Europese ambtenaren te bevriezen. De lidstaten vinden dat iedereen moet inleveren.

De Europese Commissie weigert de lonen van zowat 44.000 Europese ambtenaren te bevriezen. Maar de lidstaten vinden dat in crisis iedereen moet inleveren. Zij stapten naar het Europees hof van Justitie. Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad.

Zo'n 17.500 Europese ambtenaren in Brussel verdienen meer dan 6.500 euro per maand, berekende de eurosceptische denktank Open Europe. Maar als het aan de Commissie ligt, wordt het loon van alle 44.000 ambtenaren vanaf januari nog eens met 1,7 procent verhoogd. Het gaat om een automatische loonaanpassing, die elk jaar wordt berekend op basis van de evolutie van de koopkracht van ambtenaren in België en zeven andere West-Europese lidstaten en op de levensduurte in Brussel.

De salarisverhoging stuit al maanden op hevig verzet bij lidstaten, die vinden dat de eurocraten in tijden van crisis het goede voorbeeld moeten geven.

Lidstaten maken weinig kans

De Europese raad van ministers, die de nationale regeringen vertegenwoordigt, heeft besloten om naar het Europese hof van Justitie te stappen. Een meerderheid van 20 landen stemde voor. België heeft zich onthouden.

Toch is de kans klein dat de lidstaten gelijk krijgen. In een gelijkaardige rechtszaak vorig jaar kreeg de Commissie gelijk toen ze de lonen met 3,7 procent wilde verhogen. Bovendien is de opslag van 1,7 procent nog niet half zo hoog als de Belgische loonindexering en de inflatie in België. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners