Libische rebellen vieren VN-resolutie

De VN-Veiligheidsraad heeft in een resolutie de goedkeuring gegeven voor een no-flyzone (vliegverbod) boven Libië en voor “alle noodzakelijke maatregelen om de Libische burgerbevolking te beschermen.”

De VN-Veiligheidsraad heeft in een resolutie de goedkeuring gegeven voor een no-flyzone (vliegverbod) boven Libië en voor “alle noodzakelijke maatregelen om de Libische burgerbevolking te beschermen.”

Het inzetten van een buitenlandse bezettingsmacht wordt wel categoriek uitgesloten.

De resolutie werd goedgekeurd met 10 stemmen voor en 5 onthoudingen. Tot die laatste groep landen behoren Rusland, China (die beiden vetorecht hebben), Duitsland, India en Brazilië. De andere landen met vetorecht (VS, Frankrijk en Groot-Brittannië) stemden dus voor.

Eurocontrol meldde vrijdagochtend dat Tripoli zijn luchtruim tot nader order heeft gesloten.

Luchtaanvallen
Met de goedkeuring van de resolutie grijpt de internationale gemeenschap voor het eerst actief in het Libische conflict in. De troepen van de Libische leider Muammar Khaddafi hebben de voorbije dagen verschillende dorpen heroverd die in handen van de opstandelingen waren.

Volgens Frankrijk volgen mogelijk in de komende uren al de eerste gerichte luchtaanvallen op doelwitten van Khaddafi. Ook onder meer Groot-Brittannië, Denemarken en Noorwegen lijken bereid om deel te nemen.

Vreugde
In de Oost-Libische stad Benghazi werden donderdagnacht vreugdeschoten afgevuurd na de goedkeuring van de VN-resolutie. Benghazi is de laatste grote stad die de rebellen nog in handen hebben.

Toen het nieuws over de VN-resolutie bekend raakte, verzamelden honderden jongeren voor de hoofdzetel van de Nationale Raad voor de transitie om uiting te geven aan hun vreugde.

Dreiging
Enkele uren voor de stemming in de Veiligheidsraad had Khaddafi er nog mee gedreigd in Benghazi een bloedbad aan te richten als de rebellen hun wapens niet zouden neerleggen. Ook beloofde hij wraak te nemen wanneer andere landen zouden interveniëren.

(KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content