Libische rebellen onder een commando

13/07/11 om 11:15 - Bijgewerkt om 11:15

De Libische rebellen, die te kampen hebben met een gebrek aan leiding en coördinatie, hebben na vier maanden opstand een algemene commandostructuur opgericht.

Libische rebellen onder een commando

© EPA

'De voormalige soldaten van het nationale leger en de unie van revolutionaire troepen staan nu onder leiding van de minister van Defensie', aldus Faoezi Bokatif, een commandant van de rebellen. 'Die unie omvat alle revolutionaire troepen die vertegenwoordigd zijn aan de frontlinie.'

Slachtoffers beperken

Als het plaatsen van de opstandelingen en de voormalige soldaten van dictator Muammar Khaddafi onder een algemene leiding effectief blijkt, kan het aantal slachtoffers en munitieverliezen beperkt worden.

De Nationale Overgangsraad en de NAVO klaagden in het verleden al vaker over communicatieproblemen en verschillen in strategieën tussen de leiding in Benghazi en de strijders aan het front.

Kritiek van mensenrechtenorganisaties

De rebellen krijgen eveneens kritiek van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Volgens HRW zouden de rebellen in de gebieden die zij controleren, de burgerbevolking niet voldoende beschermen, en is er sprake van plunderingen en geweld tegen de bevolking. De mensenrechtenorganisatie vraagt dan ook dat de daders ter
verantwoording worden geroepen.

105 kinderen ontvoerd

Intussen openden de Libische autoriteiten een onderzoek naar het lot van 105 kinderen van een weeshuis in Misrata, die volgens hen na bombardementen ontvoerd werden. Van de kinderen ontbreekt al verschillende weken elk spoor.

Volgens de Libische minister van Sociale Zaken verklaarden getuigen dat de kinderen mogelijk per boot naar Italië en Frankrijk werden overgebracht. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners