Libische Overgangsraad komt met voorlopige regering

03/10/11 om 16:24 - Bijgewerkt om 16:24

De Libische Nationale Overgangsraad presenteert in afwachting van een interim-regering een voorlopige regering.

De voorzitter van de Nationale Overgangsraad (CNT) in Libië en oud-minister van Justitie onder het regime van Muammar Khaddafi, Mustafa Abdul Jalil, heeft maandag op een persconferentie in Benghazi de oprichting aangekondigd van een nieuw, voorlopig bestuursorgaan, in afwachting van de "totale bevrijding" van Libië. Pas nadat de laatste Khaddafibolwerken zijn veroverd kan de "politieke overgang" in Libië plaatsvinden.

Volgens Jalil blijft Mahmud Jibril, onder Khaddafi verantwoordelijk voor de neoliberalisering van de economie, "premier" en "minister" van Buitenlandse Zaken in de nieuwe voorlopige regering. Jibril had naar eigen zeggen zondag zijn ontslag aangeboden, maar de CNT vond dat "dit niet het geschikte moment was en dit de nationale eenheid kon aantasten".

Minister van Olie en Financiën

De "voorlopige regering", nagenoeg identiek aan de vorige bewindsploeg, maskeert de onenigheid tussen de nieuwe machthebbers in Libië. Zo bestaan er wrijvingen tussen islamisten, die de sharia willen invoeren, en "democraten", tussen diverse stammen, met de "radicalen" uit Misrata en met de Berber-milities. Enige nieuwigheid in de voorlopige executieve: de creatie van een ministerpost voor de "Martelaren" en oorlogsslachtoffers. De cruciale post van Olie en Financiën blijft in handen van Ali Tarhouni, de econoom die meer dan 30 jaar in de VS heeft gewoond.

Binnen een maand (na de "bevrijding"), aldus Jalil, wordt een nieuwe interim-regering aangesteld, die het dan zal moeten uithouden tot wanneer in het Noord-Afrikaanse land verkiezingen worden gehouden. (Belga/SD)

Onze partners