‘Libisch offensief tegen IS in Sirte’

Archiefbeeld van pro-regeringstroepen in de buurt van Benghazi © REUTERS

Troepen die trouw zijn aan de Libische eenheidsregering konden woensdag tot diep in de westelijke delen van Sirte doordringen, het bolwerk van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Libië.

Volgens een militaire bron namen de troepen de controle over de Gharbiat-brug, die de extremistische groep gebruikt om slachtoffers te executeren, de Zaafran-rotonde aan de ingang van de stad en het militaire kamp Jalet, gelegen op ongeveer 5 kilometer van het stadscentrum. Nabijgelegen ziekenhuizen kondigden de noodtoestand af nadat ze door de hevige gevechten tussen de twee kampen 30 gewonden binnenkregen. Zes soldaten kwamen om het leven.

Maandag konden de regeringstrouwe troepen al de buitenwijken van Sirte bereiken. Nu hebben ze ook de controle over de militaire en civiele luchthavens van Sirte, en over de gebieden in het westen en zuidwesten van de stad. Boten bewaken de kust om te voorkomen dat IS-strijders zouden vluchten via de zee.

De ontwikkelingen wijzen op een snelle opmars van de troepen die trouw zijn aan de ontluikende eenheidsregering, die in principe de macht overnam van twee rivaliserende regeringen en sinds maart vanuit hoofdstad Tripoli opereert.

Eenheidsregering, twee legers?

Vorige week konden paramilitairen die trouw zijn aan de eenheidsregering onder meer nog de steden Nofaliyeh en Ben Jawad, ten oosten van Sirte, innemen. Tegelijk rukten militaire eenheden, die de rivaliserende regering in Tobroek steunen, vanuit het zuiden op naar Sirte.

De wereldmachten hopen dat de geplande eenheidsregering in staat zal zijn met een eengemaakt leger IS te bestrijden. Die eenheidsregering wordt de facto internationaal erkend, maar volgens het vredesplan dat met de steun van de Verenigde Naties werd opgesteld, kan die nieuwe regering niet aantreden zonder de goedkeuring van de Tobroek-regering, die de nieuwe regering nog steeds niet officieel aanvaard heeft. Sinds de omverwerping van het regime van dictator Moammar al-Khadaffi in 2011, beleeft Libië woelige tijden, met verschillende milities die elkaar bestrijden.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content