Libië viert verjaardag revolutie, rebellenbrigades folteren verder

© Reuters

Het is precies een jaar geleden dat Libiërs voor het eerst in Benghazi op straat kwamen om het vertrek van kolonel Muammar Khaddafi te eisen.

Uit respect voor de slachtoffers van de oorlog staan er geen officiële vieringen op het programma, maar in veel Libische steden komen de burgers uit eigen beweging op straat om de revolutie te herdenken. In Benghazi, de stad waar de opstand begon en die uitgroeide tot het bolwerk van de rebellen, zijn de vieringen al dagen aan de gang. In andere steden zijn door het volk ook kleine herdenkingen gepland. Honderden Libiërs verzamelden op het Bevrijdingsplein in Tripoli om samen anti-Khaddafi-liederen te zingen. Dat meldt AFP.

De Libische opstand begon op 17 februari 2011 in Benghazi en verspreidde zich razendsnel doorheen het hele land. De strijd woedde maanden voort en eindigde in november met de executie van Khaddafi in zijn thuisstad Sirte. Na de val van Khaddafi kwam Libië officieel onder controle van de Nationale Overgangsraad te staan.

“De regering heeft haar armen geopend voor alle Libiërs, ook voor zij die de revolutie niet steunden”, zei Abdul Jalil, de voorzitter van de Nationale Overgangsraad in een tv-toespraak. “Maar dat we tolerant zijn, wil niet zeggen dat we de stabiliteit van het land niet kunnen vrijwaren. De Thuwwar-brigades staan klaar om te reageren op elke aanval die de vrede in ons land kan bedreigen.”


Folteringen

Die Thuwwar-brigades zijn de burgermilities die Khaddafi’s troepen overwonnen. Ze weigeren echter de wapens neer te leggen en zwaaien nog steeds de plak in verschillende steden in het westen en het centrum van het land. Ze worden door velen net gezien als de reden van de onstabiliteit in Libië.

Zo klaagt Amnesty International in een nieuw rapport de toestand aan waarin gedetineerden in door de milities gecontroleerde gevangenissen behandeld worden. Dat schrijft De Morgen. De mensenrechtenorganisatie bezocht in januari en februari verschillende gevangenenkampen in door de rebellen gecontroleerde gebieden. Volgens het rapport was de toestand gruwelijk. “Ze waren in verwrongen houdingen opgehangen en urenlang geslagen met zwepen, kabels, plastic slangen, metalen kettingen en buizen. Ze kregen ook elektroshocks”, aldus het rapport.

De officiële gevangenissen, die onder controle staan van de Nationale Overgangsraad, huizen zo’n 2.400 gevangenen. Niemand weet echter hoeveel mensen vastzitten in de kampen van de milities. “De Libische milities ontsnappen aan alle controle. De straffeloosheid die ze genieten, moedigt enkel maar meer mishandeling aan en houdt de instabiliteit en onveiligheid in het land in stand”, zo vertelt Donatella Rovera van Amnesty International aan De Morgen.

De Nationale Overgangsraad heeft volgens Amnesty nog niets gedaan om het geweld van de milities aan banden te leggen. De organisatie vraagt dan ook aan het Westen om de druk op de Overgangsraad op te voeren. “Er zijn verschillende landen en regeringen die in Libië contracten proberen af te sluiten. Er is dus geen gebrek aan contacten die het Westen kunnen aanspreken in Libië. Aan hen zouden Europa, de VS en de NAVO moeten zeggen dat de tijd van wachten voorbij is”, aldus Rovera. (PC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content