Libië: regering verliest controle over hoofdstad

02/09/14 om 00:53 - Bijgewerkt om 00:53

Als teken van toenemende chaos kan het tellen: de ontslagnemende regering van Libië heeft in een communiqué erkend dat ze hoofdstad Tripoli niet langer controleert. De meeste ministeries zijn nu in handen van een bonte alliantie van milities.

Libië: regering verliest controle over hoofdstad

De luchthaven van Tripoli, na de gevechten © Reuters

De regering en het in juni verkozen parlement beraden zich in Tobroek, bijna aan de grens met Egypte en ruim 1.200 kilometer van Tripoli, over de toekomst.

Sinds dictator Khadaffi in 2011 werd verdreven, is Libië aan vele tegengestelde krachten ten prooi.

Berbers, stammen, islamitische groepen vechten zowel in het stemhokje als met de wapens. Het westen van het land staat tegenover het oosten, buurlanden mengen zich, soms ook militair, terwijl oude gezellen van Khadaffi die nog altijd over legertjes of sympathisanten beschikken, proberen het land in hun voordeel te doen kantelen.

Twee parlementen

Nieuwe verkiezingen in juni 2014 brachten niet zoveel kiezers op de been, maar ze leverden wel een nieuw parlement op. Leden van het oude parlement weigerden evenwel op te stappen, zodat het land ineens twee parlementen en twee regeringen heeft gekregen.

Niet helemaal volgens de splitsing tussen die parlementen, werd in Tripoli gevochten, in de eerste plaats om de (grotendeels vernielde) luchthaven en dan over de regeringsgebouwen.

In het ene kamp, dat eerder aan de kant van de regering in Tobroek staat, zitten volgens een round-up in het weekblad The Economist vooral conservatieve stammen uit het westen van het land (langs de grens met Tunesië). In het andere kamp dat volgens The Economist ten onrechte als islamitisch wordt omschreven, en dat nu de stad en de luchthaven controleert, zitten onder meer eenheden uit de rijke havenstad Misrata, naast berbers en dus islamisten.

Die milities postten een filmpje waarin ze tonen hoe ze zich vermaken in het zwembad van de Amerikaanse ambassade, die ze ten minste gedeeltelijk in handen zouden hebben. Ze hebben ook foto's gemaakt van de gymzaal. De gym en het zwembad bevinden zich in een annex van de ambassade. Een islamitische leider, die hoopt dat de alternatieve regering internationale erkenning zal krijgen, heeft gezegd dat zijn milities het werkdeel van de ambassade bewaken.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners