Libië kondigt staakt-het-vuren aan

18/03/11 om 14:00 - Bijgewerkt om 14:00

Tripoli heeft na de resolutie van de Verenigde Naties tot een onmiddellijk staakt-het-vuren beslist "om de burgerbevolking te beschermen".

Libië kondigt staakt-het-vuren aan

© Epa

Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken Moessa Koessa vrijdag op een persconferentie bekendgemaakt. Koessa betreurt het vliegverbod boven zijn land.

"De republiek Libië stelt alles in het werk om de burgerbevolking te beschermen en haar de nodige humanitaire hulp te laten bekomen", zei de minister. Libië zal ook alle buitenlanders en alle buitenlandse belangen in het Noord-Afrikaanse land beschermen.

Volgens de BBC zegt Tripoli dat het met het staakt-het-vuren handelt naar de VN-resolutie, die donderdag werd goedgekeurd, omtrent het beschermen van burgers.

Complot

Het regime van Khaddafi had eerder op de dag al laten weten bereid te zijn een staakt-het-vuren in acht te nemen in zijn strijd tegen de rebellen.

Tegelijkertijd vindt Libië dat de resolutie de eenheid en stabiliteit van Libië bedreigt. De tekst wijst op een "complot" van de internationale gemeenschap tegen Libië en op "de wil van landen als Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS om het land te verdelen".

Lees meer over:

Onze partners