Libië: Khaddafi geeft bevolking geld

25/02/11 om 11:49 - Bijgewerkt om 11:49

Elk Libisch gezin krijgt van de regering 300 euro om de verhoogde voedingskosten te dekken, zo meldt de staatstelevisie.

Libië: Khaddafi geeft bevolking geld

© epa

In wat een poging lijkt om de opstanden te beteugelen, geeft het Libische regime 500 Libische dinar (bijna 300 euro) aan elk gezin naar aanleiding van de verhoogde voedingsprijzen.

Bovendien zouden bepaalde werknemers in overheidsdienst een loonsverhoging van 150 procent krijgen.

Een politieman uit Al-Baidha beweert dat er nog meer uitgaven worden gedaan door het Libische regime. Zo zegt hij dat buitenlandse soldaten 12.000 dollar krijgen voor iedere dode tegenstander van Khaddafi. Opstandelingen zouden in zijn stad 200 van deze huurlingen hebben gedood.

Nieuw politiek orgaan

Ondertussen heeft ook Kadhaf al-Dam, een neef en naaste adviseur van de Libische leider, ontslag genomen uit al zijn officiële functies, zo meldde het Egyptische staatspersbureau Mena.

Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera zijn er intensieve gesprekken bezig tussen opgestapte Libische politieke leiders, onder wie ambassadeurs en ministers, om een nieuw politiek orgaan op te richten om het land te besturen.

Schorsing VN
In Genève is de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in een speciale zitting bijeengekomen om zich uit te spreken over een eventuele schorsing van Libië als lid van de organisatie. De raad kan dan een advies voorleggen aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die op haar beurt met een tweederdemeerderheid moet beslissen.

Indien Libië wordt veroordeeld is het de eerste keer dat een lid van het VN-orgaan dit te beurt zou vallen.

Onze partners