Libanese premier vertrokken uit Riyad naar Frankrijk

Saad Hariri © Belga

De Libanese premier Saad Hariri is zaterdag uit Saoedi-Arabië vertrokken naar Frankrijk. Dat meldt de tv-zender die eigendom is van zijn familie. Hariri stapte twee weken geleden op, waarna er speculatie ontstond over zijn werkelijke bewegingsvrijheid.

Hariri verliet de luchthaven van Riyad aan boord van zijn privé-vliegtuig, in aanwezigheid van zijn vrouw, en zet koers naar de luchthaven van Bourget’, nabij Parijs, klonk het vrijdagnacht op televisie. Een bron uit de omgeving van Hariri bevestigde zijn vertrek en verduidelijkte dat zijn vlucht ‘zes uur en een half’ zou duren.

Kort daarvoor had Hariri getweet dat hij op weg was naar de luchthaven. Hij sprak daarbij tegen dat hij ‘vastgehouden’ werd in Saoedi-Arabië, zoals Beiroet had gezegd. De Franse president Emmanuel Macron nodige Hariri en familie ‘enkele dagen’ uit in Frankrijk, om uit de impasse te raken die was ontstaan na zijn verrassende ontslag dat bekend was gemaakt in Riyad.

Sinds de bekendmaking van zijn ontslag doet zijn lang verblijf in Saoedi-Arabië, en het feit dat hij niet naar Libanon terugkeerde om zijn ontslag officieel te maken, speculatie rijzen over zijn werkelijke bewegingsvrijheid. President Michel Aoun sprak rekent van ‘kidnapping.’

Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel had zich kritisch uitgelaten. Reden voor Riyad om vrijdagnacht aan te kondigen dat het zijn ambassadeur terugroept uit Duitsland.

Partner Content