Levenslang voor voormalige folteraar Rode Khmer

03/02/12 om 11:14 - Bijgewerkt om 11:14

De 69-jarige Cambodjaan Kaing Guek Eav, alias Douch, de voormalige directeur van de centrale gevangenis van Phnom Penh tijdens het bewind van de Rode Khmer, is in beroep veroordeeld tot levenslang.

Levenslang voor voormalige folteraar Rode Khmer

© Reuters

Een speciale rechtbank die bevoegd is voor het berechten van gewezen leiders van de Rode Khmer, had Douch in juli 2010 veroordeeld tot 35 jaar cel wegens misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden maar hij was daartegen in beroep gegaan om de redenen dat hij op dat moment een jonge ambtenaar was die enkel bevelen uitvoerde. De rechtbank heeft zijn straf nu verlengd tot levenslang.

In Tuol Sleng, ook S21 genaamd, werden tussen 1975 en 1979 meer dan 15.000 mensen gefolterd alvorens geëxecuteerd te worden.

2 miljoen doden
Bijna twee miljoen mensen - zowat een derde van de bevolking - werden gedood tijdens het Rode Khmer-regime, een ideologische mix van communisme en nationalisme, dat jarenlang een terreurbewind in Cambodja voerde. Er werden zuiveringsacties tegenover intellectuelen georganiseerd; anderen stierven door dwangarbeid.

Douch is de eerste Rode Khmerleider die voor de rechtbank verscheen. Het symboolproces tegen drie 80-jarige leiders van het Rode Khmerregime ging vorig jaar in november van start (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners