Leterme ondertekent rouwregister Chebeya

29/06/10 om 17:04 - Bijgewerkt om 17:04

De premier heeft het register voor de vermoorde Congolese mensenrechtenactivist ondertekend.

Tijdens de tweede dag van het bezoek van het koningspaar en ontslagnemend premier Yves Leterme aan Congo heeft Leterme dinsdag het rouwregister ondertekend voor de vermoorde Congolese mensenrechtenactivist Floribert Chebeya.

De moord op de bekende activist, die op 2 juni vermoord werd gevonden op de achterbank van zijn auto in een buitenwijk van Kinshasa, heeft voor heel wat ophef gezorgd.

In aanloop naar het koninklijk bezoek aan Congo hadden niet-gouvernementele organisaties erop aangedrongen dat de koning het register zou ondertekenen.

Niet de koning deed dat, maar wel Leterme namens de Belgische regering en in eigen naam.

Koning Albert had dinsdagmiddag tijdens een receptie voor de
Belgische gemeenschap in de residentie van de Belgische ambassadeur in Kinshasa wel contact met vertegenwoordigers van ngo's die onder meer bezig zijn met de mensenrechten in Congo.

Leterme kaart mensenrechten aan

Na afloop van een onderhoud met de Congolese premier Adolphe Muzito drukte Leterme tegenover de pers zijn bezorgdheid uit over de veiligheid in het oosten van de Democratische Republiek Congo en het geweld tegen vrouwen daar.

Leterme benadrukte het belang van het respect voor de mensenrechten. Volgens de premier is het ook belangrijk dat er duidelijkheid komt over de moord op Chebeya en dat er sancties volgen voor de daders.

Programma vorstenpaar

Koning Albert II en koningin Paola werkten intussen een klassiek programma af in Kinshasa, waar ze een aantal plaatsen met een Belgische link bezochten.

De koning bezocht de scheepswerf van de Groupe Chanic, die in 1927 werd opgericht door Société Générale de Belgique en Cockerill.

Voordien had de vorst samen met koningin Paola een bezoek gebracht aan de Belgische Prins van Luikschool en het Lycée Prince de Liège.

De koningin bracht ook een bezoek aan het Institut National de Préparation Professionnelle (INPP), dat opleidingen aanbiedt op verschillende domeinen en steun krijgt van de Franse gemeenschap.

Onze partners