Leider Syrische oppositie neemt ontslag

24/03/13 om 15:45 - Bijgewerkt om 15:45

De leider van de Syrische oppositie, Ahmed Moaz al-Khatib, heeft ontslag genomen aan het hoofd van de Syrische Nationale Coalitie (SNC).

Leider Syrische oppositie neemt ontslag

© Reuters

"Ik kondig mijn ontslag aan bij de SNC om in alle vrijheid te kunnen werken, wat niet mogelijk is binnen een officiële organisatie", zegt Khatib op zijn Facebookpagina. Het verrassende ontslag van Khatib komt een paar dagen na de verkiezing van Ghassan Hitto als premier voor de delen van Syrië die in handen zijn van de rebellen.

De opstand tegen president Bashar al-Assad begon twee jaar geleden. "Terwijl de wereld toekeek, maakte het regime ons af met een ongeziene brutaliteit", zegt Khatib. "Alle vernielingen van Syrische infrastructuur, de gedwongen ballingschap van honderdduizenden anderen (...) waren niet genoeg voor de internationale gemeenschap om een beslissing te nemen die het volk kan helpen zich te verdedigen."

Khatib neemt ontslag meer dan vier maanden nadat hij werd gekozen als leider van de SNC. De SNC werd in Doha opgericht onder druk van de internationale gemeenschap, die de tegenstanders van het regime in Damascus had opgeroepen tot eenheid. Tientallen landen en internationale organisaties erkennen de SNC als de wettelijke vertegenwoordiger van het Syrische volk. (Belga/MI)

Lees meer over:

Onze partners